Георги почиства доброволно гробовете на известни българи

0
Така забравата се вдига от гроба на Драган Цанков, Христо Белчев, Мара Белчева, Димитър Талев и много други
Така забравата се вдига от гроба на Драган Цанков, Христо Белчев, Мара Белчева, Димитър Талев и много други Видео: БНТ

Посетителите на Централните софийски гробища, често могат да срещнат между алеите възрастен мъж с гребло, който събира падналата шума или хвърлените опаковки.

Това е Георги Шопов. Той е хорист в храма на гробищата от 8 години, предава БНТ.

Георги Шопов: Имало е по цели дни, когато не са ни заемали да пеем. И вместо да седя и да скучая, започнах, да се грижа за гробовете на най-близките си хора, в последствие минах в тази близка околност - около черквата, където са погребани много известни хора.

Така забравата се вдига от гроба на Драган Цанков, на Христо Белчев и жена му Мара Белчева, Димитър Талев, Адриана Будевска, Марко Балабанов, Евстати Стратев и още много именити българи, оставили следа в историята и културата ни.

Вървейки по алеите виждаме, че паметната плоча на починалия преди повече от 100 години ген. Сава Муткуров се е наклонила опасно. А мемориалът на 21 загинали партизани вече почти не се вижда. 

Георги Шопов: Какво ни липсва за да се грижим, като народ, като нация за паметта на своите починали предци? - На първо място уважението и възпитанието. Защото това нещо, според мене се култивира още от малкото дете.

За каузата на Георги Шопов е заснет и документален филм. Две години след излизането на лентата главния герой в нея продължава да вярва: "Ние сме тук на Задушница, а дълбоко в сърцето си човек, трябва да има същото чувство и същата нужда не само на Задушница, а всеки ден."

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари