Георги Господинов: Номинацията за „Букър“ е по-специална за мен

0
Българският език за първи път е представен на тази награда, сподели писателят
Българският език за първи път е представен на тази награда, сподели писателят Снимка: bTV / стоп кадър

Българският език за първи път е представен на тази награда, сподели писателят

Номинацията за „Букър“ е по-специална за мен и много различна. Не съм си го представял. Българският език за първи път е представен на тази награда“, сподели в специално интервю за „Тази неделя“ по bTV писателят Георги Господинов.

„Вълнуващото за мен е, че хора ме спират и поздравяват за нещо, което съм направил с думи. Тези хора са прочели историята ти и знаят за теб повече, отколкото може би ти самият“, сподели още Господинов.

По думите му книгите трябва да излизат, когато са написани и във всяко време, особено в най-лошото

„Оттам тръгна този роман – от това издаване в пандемия. Хората започнаха да изпращат писма и пишат, че си спомнят как стоейки в къщите си, по пощата са поръчали романа, получили са го. Беше много особено преживяване. Запазил съм имената на първите села и градове у нас и по света, които си го поръчаха“, разказа писателят.

Хората на изкуството четат знаци, те бяха там. Моята идея беше, че като ги напиша и хората ще ги прочетат и някак си тези неща няма да се случат. Ние пишем, за да не се случат нещата. Те, за съжаление, до някъде се случиха и то по-рано, отколкото ги очаквахме, включително с последната глава на романа, която описва началото на една война“, споделя още Георги Господинов.

Това мое метафорично говорене за вируси и за пандемия, не съм предполагал, че ще се материализира, макар и в друга пандемия. Това беше първото и най-страшното. Другото беше избухването на войната“, допълни писателят.

Кой е Георги Господинов?

Георги Господинов печели читателите още с дебютния си "Естествен роман", преведен на 23 езика. За него критиката казва, че е "първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те". 13 години по-късно публикува "Физика на тъгата", който се превръща в най-награждавания и купуван български роман, отличен и с наградата за централноевропейска литература „Ангелус“. Разказът му "Сляпата Вайша" го събира с аниматора Теодор Ушев, а филмът по разказа е номиниран за „Оскар“.

В разгара на пандемията излиза романът му "Времеубежище". Въпреки опасенията, че е издадена в безвремието на локдауна, книгата се превръща в литературен феномен и читатели от цял свят заживяват със сцени от българското минало. Романът е отличен с една от най-големите европейски награди за литература - Премио Стрега Еуропео.

Във вторник "Времеубежище" стана един от шестте романа, които ще се състезават за книжния „Оскар“ - литературната награда "Букър". Към отличието за английска литература от 2005 г. се връчва и „Букър“ за международен роман. Призът са печелили едни от най-големите в съвременната световна литература - класикът на съвременната американска литература Филип Рот и носителката на Нобеловата награда за литература Олга Токарчук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари