Георг Георгиев: Закриването на КПКОНПИ ще освободи 3 милиарда лева имущество на олигарси

0
Според него причината да се иска закриване на спецсъда е, за да се освободи финансов ресурс на олигарсите със заведени дела
Според него причината да се иска закриване на спецсъда е, за да се освободи финансов ресурс на олигарсите със заведени дела Снимка: БГНЕС

Законодателната дейност, която сега се случва в пленарната зала, може да се тълкува като държавен преврат

Това каза народният представител и бивш заместник-министър на външните работи Георг Георгиев в интервю за предаването „ Това е България“ на Радио „Фокус“. Според него ударните промени в Изборния кодекс, закриването на специализираната прокуратура и съд, както и закриването на КПКОНПИ е вид държавен преврат.

"Сега най-големите борци с корупцията - колегите от "Да България" са тези, които предлагат закриването не само на специализираните съдилища и прокуратури, но и на КПКОНПИ. Така те блокират работата на служба, която към момента е запорирала на олигарси имущество за над 3 млрд. ", заяви Георгиев.

Според него тези промени ще върнат в начална фаза много знакови за страната дела. Георгиев подчерта, че специализираните съдебни институции са създадени по препоръка на ЕК. Тези промени дойдоха абсолютно на тъмно, сенчесто, незнайно от къде, допълни Георг Георгиев. Освен това не са изслушани становища на професионалната общност.

Европейската комисия е тази, която препоръча на България да създаде специализирани органи към съдебната власт, които да се занимават с борбата с корупцията и организираната престъпност, обясни депутатът.

Георгиев припомни, че резултатите от работата на специализираното правосъдие се отразява в препоръката от 2019 г. на ЕК да отпадане Механизма за сътрудничество и проверка, като специално докладът е акцентирал, че сме се справили много добре с борбата с организираната престъпност.

Според него причината да се иска закриване на спецсъда е, за да се освободи финансов ресурс на олигарсите със заведени дела. Георг Георгиев коментира и разкритията на прокуратурата за връзка между четири взрива 10 години назад и посещения на руски граждани, свързани с ГРУ, а и с опита за отравяне на Емилиян Гебрев. По думите му това е резултат от старателните усилия да се гарантира националната сигурност, а изявлението на органите е важно, защото щом са предприели стъпката да говорят, значи разполагат със стабилни доказателства.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари