Георг Георгиев представи постиженията на дипломацията ни пред студенти в Русе

0
Тази година България чества не само 140 години дипломация, но и 140 години от връщането си на международната сцена
Тази година България чества не само 140 години дипломация, но и 140 години от връщането си на международната сцена

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев представи постиженията и забележителните моменти в историята на българската дипломатическа служба пред студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Тази година България чества не само 140 години дипломация, но и 140 години от връщането си на международната сцена. Тази отговорност, с която сме натоварени ние, наследниците на българските дипломати от преди 140 години, е да поддържаме авторитета и имиджа на държавата си, така както са го правили нашите предци“, заяви Георг Георгиев в приветственото си слово по време на откриването на изложба в университета, посветена на 140-годишния юбилей на дипломатическата ни служба. Експозицията – в десетки фотоси и документи, проследява етапите от историята на новата българска дипломация.

Заместник-министър Георгиев подчерта, че българските дипломати са в основата на много значими събития в историята ни – от Съединението до присъединяването ни към НАТО и ЕС и първото българско председателство на Съвета на ЕС.

В лекция под надслов „Новите предизвикателства пред външната политика“ Георг Георгиев очерта активната външна политика, която води България. В този контекст той обърна внимание и на неотдавнашното посещение на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон. Георгиев изтъкна, че визитата идва в момент, в който държавата ни се отличава с водещи позиции в региона на Балканите, но и на цяла Централна и Източна Европа.

Заместник-министър се обърна и с послание към студентите: „Младите хора трябва много по-упорито, с много повече хъс и ентусиазъм да искат това, което им принадлежи, и което заслужават. На тези, които ви казват утрешният ден е ваш, вие трябва да опонирате – не, днешният ден е ваш“.

Георгиев даде за пример как с труд и ентусиазъм може да се постигне всичко: „Един от най-влиятелните хора в Канада е именно най-щедрият меценат на Русенския университет, българинът Игнат Канев. Когато се движите по една от централните магистрали, които извеждат от Торонто, от двете страни, виждате само „Канев“. Той е навсякъде. Едни от най-големите бизнеси са част от неговите компании. Той е наш сънародник, с когото можем да се гордеем всички“, каза заместник-министърът.

В Русе заместник-министър Георгиев разговаря с академичния състав и ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и посети и Регионалния исторически музей. В него е представена изложбата „Дипломация и изкуство“, организирана от Държавния културен институт при министъра на външните работи.

Русе е първият град, в който двете изложби „140 години българска дипломатическа служба“ и „Дипломация и изкуство“ се представят извън пределите на София, преди да поемат към други градове в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари