Ген. Съби Събев: Кардинално променяме политиката по отношение на помощта за Украйна

2
Военният експерт коментира срещата на министрите на отбраната от НАТО
Военният експерт коментира срещата на министрите на отбраната от НАТО Снимка: АСБ

Военният експерт коментира срещата на министрите на отбраната от НАТО

Кардинално променяме нашата национална политика по отношение на помощта за Украйна, по отношение на солидарността, която трябва да се проявява към Украйна.

Това заяви генерал-майор от запаса Съби Събев в предаването на Милена Милотинова „Брюксел 1“ по БГ он еър, предаде БГНЕС. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

Ген. Събев коментира срещата на министрите на отбраната от НАТО, които се събраха в четвъртък и петък в Брюксел, за да говорят за Украйна. Според него на срещата са взети важни решения.

Преди всичко имаше призив на министъра на отбраната на САЩ, всички партньори и съюзници да увеличат помощта с въоръжения и боеприпаси към Украйна и много ясно новият министър на отбраната заяви, че България се присъединява към тези усилия и очакваме вече политически решения, с които на Украйна да бъдат предоставени боеприпаси за съветските типови оръжия, които още експлоатират те. Освен това беше изразена българската подкрепа за членството на Украйна в НАТО, което досега не се беше случвало, както знаете“, заяви военният експерт.

Той определи като много важно решението за присъединяването на България към съюзната инициатива за складиране на боеприпаси, предвид въвеждането на новите отбранителни планове на НАТО, които на политическо ниво се очаква да бъдат утвърдени във Вилнюс през месец юли.

България също така ще се присъедини и към една инициатива на ЕС, на Европейската агенция по отбрана, за съвместно закупуване на боеприпаси, както за попълване на националните запаси, така и за предоставяне на Украйна. В това отношение България предвид на това, че ще преминава към този артилерийски калибър на НАТО 155-мм, това е важно решение, което има отношение и към нашата отбрана“, смята ген. Събев.

След срещата в Брюксел той очаква България действително да подготви за Украйна един по-солиден пакет с боеприпаси, стрелкови, артилерийски, а може би и някои въоръжения, от които има нужда Киев и за които досега София така се колебаеше.

На уточняващия въпрос какви, ген. Събев отговори: "Ами примерно артилерийски системи, също така възможности за танкове. Предполагам, че имаме какво да предоставим. Може би някои средства за противовъздушна обрана, по-леки, преносими и така нататък. Въобще да се използват всички възможности, които имаме ние, най-после да застанем в редицата на страните, които действително предоставят безкористно военна помощ на една страна, която е жертва на агресия".

В тази връзка той не изключва да има ново политическо решение, което трябва да се утвърди от Народното събрание. "Предполагам, че новото решение на НС ще бъде малко по-гъвкаво. Да не се чака за всеки транш помощ да мина с одобрение от НС, а с решение на правителството, както между другото става в много други страни. Засега при нас по стария подход от декември миналата година всяко решение за изпращане на боеприпаси трябва да преминава одобрение през парламента“, заяви ген. Събев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    Суб коменданте
    Още един предател. След някоя година кардинално ще отиде на боклука заедно с цялата западна империя на злото. Колкото и да не им се иска света се променя към многополюсен. А европа нищо добро не я чака докато не се отърси от предатели които защитават само интересите на САЩ
  • 0
    11
    До 6
    Ако знаеш колко много и се иска на Русия,не на стъкло,а да я изпари,но не може,ме може,мъка голяма и непреодолима..
  • -2
    10
    Копейкин
    А аз много искам Украйна да отблъсне ватниците дълбоко в Империята на злото. Да покаже на света какво представлява "самая могучая и непобедимая". Да видем дуждето-диктатор през международния трибунал в Хага. Нека всикчи останали поробени република от състава на Империята на злото си проведат референдуми /ама истински, не под дулата на автомати/ и да напуснат мизерията на РуZZия. Нека Япония накрая уреди териториалните спорове с Блатная и да не допуска отново грешката от втората световна война, а наистина да се открият два фронта. А дали Китай ще стои безучастен. А Южна Корея?
  • 0
    9
    Данчо Бакалов
    Забравиха ли се обещанията НАТО да не се приближава до Русия.От всички страни е опасана с бази на НАТО с цел след време да я превземат. Естествено,че тя се защитава.
  • 6
    8
    Албена Брайкова
    Вие сте ненормални, и освен това национални предатели!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари