ГДПБЗН се споразумя с частно сдружение за спасяване на хора в пещери и пропасти

0
Главната дирекция и сдружението ще си сътрудничат и при организиране на дейности за опазване на околната среда
Главната дирекция и сдружението ще си сътрудничат и при организиране на дейности за опазване на околната среда Снимка: МВР

Главната дирекция и сдружението ще си сътрудничат и при организиране на дейности за опазване на околната среда

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов и председателят на Сдружение „Пещерно спасяване“ Никола Дончев подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие. Главната дирекция и сдружението ще си помагат при осъществяване на дейности, свързани с издирване и спасяване в пещери и пропасти на хора и оказване на помощ при бедствия, пожари и извънредни ситуации. ГДПБЗН и Сдружение „Пещерно спасяване“ ще си сътрудничат и при организиране на дейности за опазване на околната среда и за повишаване знанията и уменията на гражданите по въпроси, свързани с пожарната безопасност и защитата на населението, съобщиха от МВР.

По време на церемонията по подписване на споразумението директорът на ГДПБЗН връчи на младши инспектор Иво Колчаков „Почетен знак на МВР III степен“. Наградата се присъжда за проявен героизъм, смелост, себеотрицание, конкретен осъществен принос и висок професионализъм при спасяване на човешки живот.

МВР

На 4 септември тази година младши инспектор Иво Колчаков заедно с екип от трима души замина за пещерата Морджа в планината Таурус в Р Турция, където на дълбочина от 1000 м американският изследовател Марк Дики имаше нужда от помощ. Акцията по спасяването му отне на екипа десет денонощия.

Иво Колчаков и останалите участници от екипа на българските пещерняци участваха в осигуряването и подготовката на лагери, транспорт на кръв и кръвна плазма, медикаменти, храна, екипировка и др. Действията от страна на българските пещерни спасители и медици допринесоха за успешното завършване на спасителната акция и извеждането на Марк Дики.

Младши инспектор Колчаков е член на Управителния съвет на Сдружение „Пещерно спасяване“ и парамедик. Той взема участие и в екипа пещерни спасители от България, отзовали се при тежкото земетресение в Република Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Гост
    Фирма във фирмата. Дирекция в дирекцията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари