"Газпром" и Турция не обсъждат строителство на газопровод за България

0
"Газпром" и Анкара преговарят само за тръба до Турция
"Газпром" и Анкара преговарят само за тръба до Турция Снимка: БГНЕС

"Газпром" и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция.

Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат. Това съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. "Не, става дума единствено за морски газопровод от Русия за Турция", отговори той на въпрос, дали може да бъде продължена работата по проекта в предишната конфигурация - с тръба за България.

В началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от проекта "Южен поток", защото няма гаранции за неговото изграждане от страна на България и Европейския съюз. Вместо това Москва предложи на Анкара да се изгради подводен газопровод "Турски поток" с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ.

Предвиждаше се този проект да стане алтернатива на "Южен поток" и транзита през Украйна. "Газпром" официално обяви, че иска да се откаже от транспортирането на "синьо гориво" през Украйна през 2019 г., когато изтича договора за транзит с Киев. През февруари 2015 г. започна да се забелязва преосмисляне на руската позиция относно газовите потоци по дъното на Черно море.

Една от причините за това са тежките руско-турски преговори. Тогава за пръв път се появи идеята за разделяне на потоците с възможното изграждане на две тръби - първата за Турция, а втората за България. В същото време и официална Москва, и "Газпром" многократно са заявявали, че за тях проектът "Южен поток" не съществува. Тези изказвания зачестиха особено в началото на 2016 г., т.е. малко повече от месец след като в края на ноември 2015 г. турските ВВС свалиха руски бомбардировач в небето на Сирия.

Този акт стана причина за най-дълбоката криза в руско-турските отношения от десетилетия насам. Москва наложи икономически санкции на Анкара и временно замрази проекта "Турски поток". От началото на лятото на 2016 г. руско-турските отношения се подобриха, а след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. Анкара пое засилен курс към възстановяване на диалога с Москва, включително в енергийната сфера. Така се стигна до срещата на двамата силни в Европа президентите Путин и Ердоган в Кремъл през август.

На нея турският лидер обяви, че ще направи всичко възможно за бързото изграждане на "Турски поток". Преговорите по него станаха по-динамични, особено през последните дни. Предвижда се тръбата да подаде първите количества "синьо гориво" още в края на 2019 г. и по този начин да се осъществи руската мечта за заобикалянето на Украйна. Проблемът е в това, че с реализацията на "Турски поток" не само ще бъде заобиколена Украйна, но най-вероятно и България.

Именно по така наречения "Западен Балкански маршрут" през Украйна и България преминават основните количества руски природен газ за Турция. Тези количества представляват основата на транзита през българска територия и тяхната загуба ще донесе сериозни финансови загуби на България - единствената работеща част в българската енергетика, която през последните години се намира в много тежко състояние, е транзитът на руския газ и получаваните от това транзитни такси, възлизащи на малко под 200 млн. лева на година.

За да се опита да промени тази ситуация София предлага изграждането на газов хъб "Балкан", в който да постъпва газ и от Русия по бъдеща тръба по дъното на Черно море. Ако тя бъде построена, а за това трябва да се спазят много точно изискванията на Европейския съюз и Третия енергиен пакет, България може да си възстанови поне малко от загубените около 14 млрд. куб. м. газ, които в бъдеще ще постъпват директно за Турция / и тук съществува още едно ако - ако Русия и Турция все пак построят "Турски поток", което може й да се не случи по редица причини, както показва практиката от последните години - бел.ред./

Прави впечатление, че днешното изказване на Милер идва минути преди започването на голяма газова конференция във Варна, посветена на хъба "Балкан". На нея има руски представители, но отсъстват такива от "Газпром". По отношение на вероятните доставки на руски природен газ за България по нови маршрути, включително по дъното на Черно море, трябва да се отчете позицията на Кремъл. А тя бе оповестена от президента Владимир Путин по време на съвместната му пресконференция с Ердоган. Русия иска "железобетонни гаранции" от България и ЕС, ако реши да прави нова тръба до нашия черноморски бряг.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари