Газ по газопровода между Русе и Гюргево може да тече само в една посока

0
България е 100% зависима от руския газ
България е 100% зависима от руския газ

България е 100% зависима от руския газ и й липсва политическа воля да изгради газови връзки със съседните държави, за да намали зависимостта си. Това мнение на Европейската комисия е било заявено на кръгла маса в Брюксел, в която е участвал Брендън Девлин, съветник в дирекция "Енергетика" към ЕК, предаде електронното издание EurActiv.

"Има много възможности, от които не се възползвате заради регулаторни ограничения в резултат на политическо възпиране", обясни Девлин.

По думите му Европейската комисия е дала достатъчно пари за газопровода със Сърбия, но той не се изпълнява, защото има нежелание от местните власти. Същото важи и за газопровода с Гърция.

Девлин разкритикува и отношенията между България и Румъния и България и Турция, които не могат да се разберат за новите газопроводи. Така например газ по газопровода между Русе и Гюргево може да тече само в една посока - от България към Румъния, а този с Турция още не е договорен.

Именно заради тези проблеми не е добре за България да говори за нов "Набуко", отбелязва Девлин. Той подчертава, че в момента София е напълно зависима от Русия по отношение на газовите доставки.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари