"Гардиън": Ако Германия се учи от историята, ще изпрати танкове и ще защити Украйна

0
Британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш посочва, че Германия има двойно задължение - от миналото и за бъдещето
Британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш посочва, че Германия има двойно задължение - от миналото и за бъдещето Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш посочва, че Германия има двойно задължение - от миналото и за бъдещето

"Много страни оказват подкрепа на Украйна, но Германия има специална историческа отговорност към Зеленски и хората му, отговорност да помогне и да защити свободна и суверена Украйна," пише британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш в статия във вестник "Гардиън", предава БТА.

Според него Германия, като централната сила в Европа, има уникалната способност да обедини континента, за да прекрати терора на Путин по начин, който би спрял и евентуална агресия на места като Тайван.

Като знак за намерението си да изпълни това свое двойно задължение - от миналото и за бъдещето, Берлин трябва не само да позволи на държави като Полша и Финландия да изпратят германските танкове "Леопард 2" на Украйна, но и самият той да направи това като част от координирано действие от страна на Европа. Нека го наречем европейски план "Леопард"!

Според Гартън Аш има три етапа на споменатата историческа отговорност.

Преди 80 години нацистка Германия водеше война на терор на същата украинска земя. Същите градове, села, а и понякога същите хора, които бяха жертви тогава, сега са жертви на Русия, пише авторът.

Борис Романченко, например, оцелял след четири нацистки концентрационни лагера, бе убит от руска ракета в Харков. Историческото сравнение не е точно, но опитите на Путин да унищожи независим съседен народ с военни престъпления, геноцид и безмилостни атаки срещу цивилното население са най-близките действия в Европа след 1945 г. до тези на Адолф Хитлер през Втората световна война.

Урокът, който Германия трябва да научи, не е, че не трябва никога повече да използва танковете си срещу Русия, каквото и да прави Кремъл, а че трябва да ги използва, за да защити украинците, които бяха сред най-големите жертви както на Хитлер, така и на Сталин.

Втората причина е свързана с политиката на Германия спрямо анексирането на Крим през 2014 г., която германският президент Франк-Валтер Щайнмайер определи като "горчив провал". Тогава, вместо да намали енергийната си зависимост от Русия, Германия я увеличи още повече, повишавайки дела на внасяния от нея газ до над 50 процента и изграждайки газопровода "Северен поток 2", който така и не влезе в експлоатация.

Това доведе и до третата и най-нова причина за историческата отговорност на Германия към Украйна, пише Гартън Аш. Месец след инвазията на Русия в Украйна група водещи фигури в Германия призова веднага да се наложи забрана на вноса на изкопаеми горива от Русия. Правителството на канцлера Олаф Шолц обаче не се реши на такава радикална смяна на курса, като изтъкна аргумента, че тя ще застраши "стотици хиляди работни места", а Германия и цяла Европа ще изпаднат в рецесия.

Все пак всичко това е и тест за куража на Германия да удържи на ядрените заплахи на Путин, да преодолее собствените си страхове и съмнения и да защити свободна и суверена Украйна, пише в заключение британският историк и анализатор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    10
    до 8
    По твойта логика да върнем нещо на османската империя, а, защото и тя е владяла Балканите 500 години.
  • 5
    9
    М-хм!
    А нещо за бомбандировките над София да кажеш, бе дебил? Извършени от англосаксонските ни "приятели" и "доброжелатели" преди има - няма 80 години? А?
  • 2
    8
    Bonkerz
    Рассия напада Украйна, Грузия, Молдова, Чечения, Афганистан, Чехия, Унгария, Полша, Финландия, Швеция, Османската империя, Румъния (през 1853 и през 1994) китайски Източен Сибир, води многобройни войни с Иран. На прима виста само за тия се сещам. Едва през 1783 г. Крим става руски, владели са го до 1953 г., или едва 170 години, пък уж бил изконна руска земя, голям смях. По тая логика кога ще върнат Кьонигсберг (Калининград) на германците, той е бил немски по-дълго отколкото Крим е бил руски. Да върне и Карелия на Финландия. Да върне Абхазия на Грузия, и т.н. - 1913 г. Руският цар начело на румънски полк влиза победоносно в Южна Добруджа... - 14 октомври 1915 г. остава една от най-черните дати в българската история. Руски кораби и самолети вероломно нападат Варна, бомбардират морската столица. Тези драматични събития обаче години наред се крият от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като нашите единствени спасители и закрилници. Преди 100 години обаче българите изпитват реално силата на руската „любов“.
  • 3
    7
    С.С.
    Каква Карелия бе ''5'' ,така пише в '' Болшая советская'',ама тя е толкова фалшива ,че няма академичен ум ,който да се базира на тези комунистически простотии !
  • 1
    6
    Долорес Ибарури
    Карелия става руска след ВСВ бе АБПФК !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари