Галин Цоков: Призовавам протестиращите да пропускат учениците през блокадите

2
Във връзка с очакваните блокади на зърнопроизводители министърът помоли да бъдат пропускани училищни автобуси
Във връзка с очакваните блокади на зърнопроизводители министърът помоли да бъдат пропускани училищни автобуси Снимка: bTV

Във връзка с очакваните блокади на зърнопроизводители министърът помоли да бъдат пропускани училищни автобуси

"Трудно се говори за така трагедия. Искрени съболезнования към семейството, близките, приятелите, съучениците и учителите на 15-годишният Филип. Обществото ни все още позволява да се случват такива неща“, каза в предаването „Защо, господин министър“ по bTV министърът на образованието Галин Цоков.

МОН и Агенцията по безопасност за движението ще създаде програма за обучение на учениците, за да може да се повиши безопасността им на пътя. Но това не е достатъчно, защото дори и човек да пресича правилно – той пак е заплашен“, посочи той.

Учителите и учениците, които излязоха на протест, защото така се ражда гражданско общество. Те показват емпатия и просоциално поведение. Поколенията след нас са на хора, които имат собствено мнение и го защитават. Трагедията може да има позитивен резултат към непримиримостта и нетърпимостта на младите хора към случващото се“, подчерта той.

Във връзка с очакваните блокади на зърнопроизводители министърът помоли да бъдат пропускани училищни автобуси.

Трябва да ви кажа, че от тази учебна година 100 хиляди ученици ползват тази услуга. От вашето студио призовавам да пропускат децата“.

Промени в учебната програма

„Промяната трябва да е в няколко посоки. Основната задача ще бъде как да структурираме учебното съдържание в рамки, които са насочени към формиране на умения и компетентности на децата. Нашита амбиции и това, което трябва да направим с депутатите, е промяна в Закона за училищно и предучилищно образование, свързана със структурираното на учебното съдържание. Ако то се структурира, така че учениците да имат умения и компетентности, а не само възпроизвеждане на знания, служещи за формиране на оценки, нашата система може да се промени“, допълни министърът.

За изпитите на седмокласниците увеличихме времето за първия модул с 15 минути. Може догодина учениците да повишат своите резултати. Нашата идея и това, върху което ще работим, е оценяването върху умения и компетентности, а не само на знания“, подчерта Цоков.

Изпитите са насочени към възпроизвеждане на знания. С частни уроци и школи те формират модели на решение на задачи. Ако задачите бъдат компетентностно ориентирани, свързани с уменията и практическото прилагане на знанието на учениците, тогава ще отпадне необходимостта от частни уроци“, коментира министърът на образованието.

Има предложение за промяна на началния час за училищата. И досега макар началният час да е фиксиран в 8 часа 10% започваха в 7:30 часа. Вече няма да се налага директорите да подават заявления за по-ранно започване. Ще запазим началният час 8 часа, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари