Галин Григоров за новия областен управител: Той е точен, коректен, диалогичен и принципен

0

Радостен съм, че именно човек като Борислав Българинов поема ръководството на Областна администрация, заяви Галин Григоров

"Имах възможността да работя с екип от доказани професионалисти. Считам, че беше постигнато не малко за развитието на региона през изминалите 4 години. Ще продължа да работя за по-доброто бъдеще на областта, така че резултатите да бъдат надградени, независимо от това къде съм и какъв пост заемам.“, заяви досегашният областен управител на Русе Галин Григоров.

„Радостен съм, че именно човек като Борислав Българинов поема ръководството на Областна администрация. Той е точен и коректен, диалогичен и принципен. Сигурен съм, че ще се справи отлично с новите си задължения.“, допълни още той.

В рамките на изминалия вече мандат бяха реализирани множество ключови проекти. Сред тях са извършването на поетапен ремонт и обновяване на над 70% от пътя между Русе и Велико Търново, както и осигуряването на финансиране за започване на ремонтните дейности на пътя Русе – Кубрат, който не бе ремонтиран повече от 20 години. Приоритетно внимание беше отделено и на пътищата в по-малките населени места. Рехабилитация бе извършена на пътищата Бяла – Попово, гара Бяла – Ценово, Сливо поле – Борисово в посока Черешово, започнаха се ремонтни дейности и между още много други градове и села. През 2018-а бе направен и ремонт на осветлението на Дунав мост, а в последните няколко седмици и ремонт на самото съоръжение. Благодарение на усилията на Григоров приоритетно за правителството стана изграждането на втори мост над река Дунав при Русе, а също и на автомагистрала между Русе и Велико Търново. Частично беше подменена и ВиК инфраструктурата в региона, като вече е факт изграждането на канализация в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“. Не малко бе направено и за икономическото развитие на областта. Отново благодарение на Григоров бе запазено едно от най-големите предприятия в страната, функциониращо в сферата на отбраната – „Дунарит“. Паралелно бяха осигурени и достатъчно добри условия за развитие на бизнес. Открити бяха Център за иновации в сградните технологии на Сименс, както и първия за Югоизточна Европа Център за обучение на персонал на „Бадер България Мениджмънт“ ЕООД. Беше направено и разширение на „ВИТТЕ Аутомотив България“ ЕООД.

Водеща роля бе отредена и на възраждането на военно-патриотичното възпитание. От държавния бюджет бяха отпуснати близо 34 000 лева за изграждането на два военни паметника и възстановяването на други 11. Проведоха се и множество исторически въстановки, сред които и превърналия се вече в традиция Национален комитски събор. Организираха се още конкурси, насочени към младите, както и други инициативи, сред които и най-дългото до момента хоро в Русе, което се състоя през април 2019 година. В него участваха над 3000 души. Не малко бе и направеното в сферата на културата и образованието. Осигуриха се нови автобуси за учениците от отдалечените населени места, бяха отпуснати и над 2 милиона лева отново от държавната хазна за изграждането на научен център към Русенския университет. Активно се работи за намаляването на отпадналите от образователната система, а също сериозен ръст беше отбелязан и в приема в професионалните паралелки, като дори бяха създадени и нови такива. Колкото до културата освен организирането на съвместни събития с водещи културни институции, финансовoч бяха подпомогнати част от читалищата в региона. Това се случи благодарение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС. Същевременно за първи път жителите и гостите на Русе имаха възможност отблизо да се докоснат до стари издания на европейски литературни шедьоври, пътеписи, пътеводители, карти, а също и миниатюрни графики, свързани с историята на България и Европа. Беше оказано и съдействие за отпускането на над четвърт милион лева за ремонта на Летния театър в крайдунавския град.

Областна администрация стана и една от първите в страната институции с модерно и напълно безплатно мобилно приложение, привличащо туристи от цял свят. Става дума за Pocket Guide, където е поместен уникален по рода си велотур между Русе и Гюргево, съдържащ някои от основните забележителности и в двата града, уточниха от там.

Макар и да не е решен все още въпросът с неприятните миризми в града, то Григоров активно работи и в тази посока през целия си мандат. На няколко пъти осигури измервателна станция и в крайна сметка френският завод за автомобилни части „Монтюпе“, сочен за основен замърсител на въздуха в Русе, беше заставен да инвестира 7 милиона евро за подобряване на екологичното си състояние, припомниха от Областна администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари