Галъп: Обществото съчувства на Елена Йончева

0
Българите в по-голяма степен са на мнение, че случващото се изглежда като репресия срещу нея
Българите в по-голяма степен са на мнение, че случващото се изглежда като репресия срещу нея Снимка: БГНЕС

Обществото по-скоро съчувства на Елена Йончева в създалия се политически казус, който се насложи върху съдебната процедура, сочат данните от проучване на „Галъп”.

Българите в по-голяма степен са на мнение, че случващото се изглежда като репресия срещу нея. 38% споделят тази теза, а 22% са на обратното мнение. 18% пък признават, че не се интересуват.

Затова и в избора коя от двете основни политически сили в обществото губи от скандала, по-губещ в обществените очи изглежда по-скоро ГЕРБ – 22% избират тази опция, а 19% избират опцията „Йончева и БСП“.

Снимка: БГНЕС

Отвъд партийния сблъсък обаче, 51% намират, че и двете страни ще загубят в създалата се политическа ситуация. На този фон 41% казват, че ако Йончева оглави листа на БСП за евроизборите, това ще увеличи шансовете на червените. 46% обаче са на обратното мнение.

В същото време Елена Йончева се възприема сравнително далеч от обичайната партийна политика и затова се ползва и с по-скоро високото за българския политически процес доверие от 34%. Това е и част от обяснението за положителната обществена реакция към нея, отчитат социолозите.

Снимка: БГНЕС

Сходна е логиката и по отношение на президентската институция. Високото доверие там и традиционната обществена критичност към властта води и до логична подкрепа за критичния тон на президента Радев от последната му реч. 67% от запитаните са съгласни с острата критика, а 27% не са.

50% не намират пряка връзка между евроизборите и съдбата на правителството. 43% обаче смятат, че евроизборите ще играят ролята на допитване или своеобразен референдум за съдбата на правителството и ГЕРБ.

Данните са от независим бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“. Проведен е сред 800 души между 29 и 31 януари и е започнал преди скандала около Боил Банов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари