Г-н Стоилов, за пореден път доказахте, че не сте кмет на всички русенци, а на трима кръчмари

6
Свободен ли е Русенския Дух?
Свободен ли е Русенския Дух?

Ивайло Стефанов изпрати на редакционна поща на Dunavmost.bg писмо, адресирано до кмета на Община Русе.

Ние като медия, която дава трибуна на всеки гражданин да изкаже мнението си свободно, публикуваме писмото на г-н Стефанов без редакционна намеса. Ето и самото писмо:

Г-Н  СТОИЛОВ, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗАХТЕ , ЧЕ НЕ СТЕ КМЕТ НА ВСИЧКИ РУСЕНЦИ , А НА ТРИМА КРЪЧМАРИ ДВАМА ОТ КОИТО ФАЛИРАЛИ

Г-н Стоилов, приятелю /както се обръщате Вие към мен / за поредна вече втора година доказахте, че толерирате фирми гравитиращи около вас. И репликата Ви, че помагате на дребния и среден бизнес остана глуха в пространството. За поредна година дадохте възможност на 3-4 човека криещи се зад една организация с добра кауза и цел, да се разполагат с общинска собственост, като със своя . Миналата година отдадохте парка на младежта на една организация наречена СДРУЖЕНИЕ СЪЮЗ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ В ГРАД РУСЕНПО, което пък от своя страна е съдружник в ООД СЪЮЗ НА РУСЕНСКИТЕ ХОТЕЛИЕРИ И РЕСТОРАНТЬОРИ за организиране на ежегодната Търла. Помагайки на средния и дребен бизнес в града на свободния дух, явно  сте пропуснали да проверите по ЕИК в Търговския Регистър на гореспоменатото ООД , че въпросното дружество е запорирано от НАП за задължения в размер на около 2 000 000 лв. Сума доста голяма и несъбрана до този момент от НАП.

Може би това е помоща към средния и дребен бизнес, а именно да изкара пари на гърба на община Русе като преотдаде  общински терени от по 10 000 кв.м. на трети лица и осъществи печалби от рода на 50 000- 80 000 лв.Миналата година в парка на младежта въпросното дружество преотдава целият парк с изключение на 1200 кв.м. заета площ от заведенията на акционерите в дружеството . Заплаща наем от 31 140 /справка запитване на г-н Мариян Димитров с вх. Номер 436/16.05.2014 г.. и вх. Номер 763/05.09.2014 г. и отговор от г-н Наков на редовна сесия на общински съвет /. Събира наеми от участници в Търлата, безотчетни и на ръка в пъти над нормите определени от наредба № 16 , а именно 0.60 лв за атракциони без ДДС на ден и за кв.м. и 3.00 лв.без ДДС на ден за кв.м.

Една проста сметка показва, че ако едно заведение за хранене / такива в парка на младежта бяха разположени 6 бр миналата година / заема средно 200 кв.м. то следователно по наредба № 16 то трябва да заплати 600 лв. без ДДС на ден за заета площ или за 20 дни мероприятие следователно 12 000 лв. за едно заведение. При положение, че са били 6 те са трябвало да заплатят 72 000 лв. без ДДС за целия период на Търлата . Ето тук идва въпроса колко площ са заявили организаторите на миналогодишната търла , а колко са заели при положение , че само заведенията за хранене заемат 1 200 кв.м.Останалата част от участниците са заели средно още 6 000- 7 000 кв.м.Както и да умножим квадартните метри по ставките от наредба № 16 пак не излиза сметката за платения наем.

Тук идва другият въпрос  има ли кой да контролира колко квадратни метра се преотдават от въпросната асоциация на трети лица, а именно участниците врусенска Търла? След като отговора на гореспоменатия въпрос на Мариян Димитров гласи , че цитирам „Община Русе не е съорганизатор на състоялия се от 18.04.2014 г.до 03.05.2014 г. Русенски Пнаир” това означава , че въпросната организация преотдава общинска собственост по простата причина , че няма собственост върху атракциите , машините за сладолед , машините за понички , машините за памук идр. Тук идва и другият въпрос, ако сдружението  преотдава общински терен, то как и в каква юридическа форма е упоменато в отношенията между община Русе и гореспоменатото сдружение , с колко пункта над общинските цени за квадратен метър упоменати в наредба № 16 има право за надценка .Тези твърдения , може би щяха да са глас в пустиня, ако и тази година не се повтаряше картинката от миналата .

На отговор на въпрос зададен на редовна общинска сесия от г-н Бучаков отговаряте цитирам :” традиционно провеждания във Виена Октобър фест по мащаби е в пъти по-голям от русенска Търла „ , а в справка  в  „ Уикипедия „ намирам следното:

Октоберфест (на немски: Oktoberfest) е най-масовият народен празник в света. Това е празник, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в МюнхенГермания от 1810 г. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварници правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолносъдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчетавиенско колеловъртележки и други. Тази година отново за организатор на Търлата е избрано без търг или конкурс  Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите на град Русе, и може би на споменатото мероприятие от вас провеждано във Виена няма такива разпри и скандали както в града на свободния дух град Русе . И тук идва въпроса тази година ще има ли кой да провери:

  1. Колко площ се зявява от организаторите и колко се заема ?
  2. Преотдава ли се общинска площ в разрез с общинските наредби ?
  3. С каква надценка се преотдава общинската площ ?
  4. С какви документи става преотдаването на обшинска площ ?
  5. Каква сума се заплаща от сдружението към общината и каква се събира отгоре, и къде отива тя ?
  6. Как и с каква юридическа форма се определя организатора на Търлата ?
  7. Забраняват ли се организации от подобен род на частни терени чрез използване на политическо влияние?

На всички тези въпроси русенци едва ли ще получат отговор , но едно такова отношение към светлия празник на града и традицията да се провежда ежегодната и уникална за града на свободния дух Търла, може би ще тласне всички русенци обичащи забавленията към въпроса Свободен ли е Русенския Дух ?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари