Футболните хулигани ще полагат до 220 часа общественополезен труд

0
Законът предвижда при първа проява футболните хулигани да бъдат глобявани до 2000 лева
Законът предвижда при първа проява футболните хулигани да бъдат глобявани до 2000 лева Снимка: AFP

До 220 часа общественополезен труд ще полагат спортните хулигани при повторни прояви.

Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия на второ четене днес.

Законът предвижда при първа проява футболните хулигани да бъдат глобявани от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятие в страната и чужбина за срок до 2 години. При повторна проява наказанието предвижда от 100 до 220 ч. обществено-полезен труд или задържане в териториалната структура на МВР за срок от 10 до 25 денонощия, както и забрана за посещение на спортния събития от 3 до 5 г.

Промените предвиждат още на спортни мероприятия да се влиза с персонализиран билет или лична карта. По този начин ще се ограничи влизането на спортни събития от провинили се фенове. За целта собствениците на клубове и стадиони ще трябва да осигурят електронни четци на входовете на спортните съоръжения. Видеонаблюдение пък ще бъде поставено на входовете, изходите и във всички сектори на стадионите. Записите от тях пък ще могат да се използват като доказателства в съда, ако е нужно.

Със специална наредба ще се уреди и работата на т.нар. "стюарди" на територията на българските стадиони.

Според новите промени за футболни хулигани се считат всички извършили противообществена проява, изразяваща се в: носене на знамена, плакати, транспаранти с обидни и подтикващи към омраза текстове и изображения, отказ за изпълнение на разпорежданията на отговорните по сигурността на стадиона, нахлуването на спортния терен, палене и поддържане на огън, хвърляне на предмети, носене на маски и шалове с цел закриване на лицето, носене на оръжия, участване в сбивания и пр.

Срещу посегателство от запалянковците вече освен съдии, полицаи, органи на реда и тн., ще се защитават журналисти, фоторепортери и оператори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари