Фолклорна група „Зорница“ от Ценово изнесе концерт в Букурещ

1
Самодейците от Ценово представят китка от народни танци и песни, характерни са различните фолклорни области в родината ни
Самодейците от Ценово представят китка от народни танци и песни, характерни са различните фолклорни области в родината ни

Смесената фолклорна група „Зорница“ от Ценово бе единственият представител от България, която гостува на сънародниците ни в румънската столица.

Посещението в Букурещ  бе по покана от организацията „Демократичен съюз на българите в Румъния“. Визитата съвпадна в честването на Деня на българската просвета и култура – 24 май. Както е известно през 2015 г. парламентът в Румъния приема закон, с който обявява 24 май за Ден на българския език в северната ни съседка. По този повод за втора година фолклорни групи от Ценовско изнасят концерти пред българската общност в една от залите на организацията.

 Самодейците от Ценово бяха посрещнати от известния етнолог проф. Лука Велчев, който живее и работи в Букурещ. Групата посети и разгледа централните гробища, където са погребани и се издигат паметници на редица видни българи – революционера Георги Сава Раковски, видния търговец и родолюбец Димитър Хадживасилев, братята Евлоги и Христо Георгиеви. В старата част на румънската столица ценовчани с интерес се разходиха по местата и разгледаха къщите, свързани с българското присъствие през годините.

В Дома на бесарабските българи участниците в „Зорница“ бяха приветствани от д-р Виктор Мутафов – представител на българската патриаршия в Букурещ. Проф. Григор Григоров – преподавател в Румънската художествена академия, сподели част от последните си изследвания, свързани  с делото и живота на светите братя Кирил и Методий. Гостите поднесоха на домакините типичната за региона баница „макарина“ и пита. По време на концерта присъстващите успяха да се запознаят с културните, историческите и природни забележителности от презентацията „Ценово – земя с традиции, земя с бъдеще“.

Зорница“ представи китка от народни танци и песни, характерни са различните фолклорни области в родината ни. Танцов състав на бесарабски българи от румънския град Търговище изпълни характерни танци за региона и българска ръченица. И домакини, и гости, станали на крака, запяха химна на светите братя „Върви, народе възродени“. Срещата приключи с кръшно българско хоро, на което се хванаха всички присъстващи.

Освен че получиха покани за нови гостувания по българските места в Румъния, ценовчани обещаха да изпратят и рецептата на баницата, която се услади изключително много на сънародниците ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари