Фолклорна група "Зорница" от Ценово подготвя филм

0

Смесената фолклорна група „Зорница“ от Ценово приключи снимките на първия си филм.

Той ще представлява  своеобразна творческа визитна картичка на формацията. Лентата се заснема в навечерието на петгодишния юбилей от основаването на самодейния състав. В представянето са включени само авторски песни, обработени и изпълнени от певците на „Зорница“. Повечето от изпълненията са насочени към родното място, забележителностите в района и традиционни обичаи и ритуали.

Автори на текста и музикалния съпровод са членове на групата – Мария Танкова, Пенка Ангелова, Стефан Алексиев и други.  Кадрите се снимат на местата, за които се пее в песните и по този начин се получава и визуална представа за природните дадености – местността Бог баир, Хаджийската чешма, стогодишния мост на река Янтра. Във филма ще звучат и кратки текстове, които ще разказват за историята и преданията, свързани с исторически места.

По време на подготовката на творческата визитка самодейците получиха пълна и безрезервна подкрепа от кмета на общината д-р Петър Петров и от настоятелството на НЧ „Христо Ботев“. Смесената фолклорна групаЗорница“ е създадена преди пет години, а рожденият ден ще бъде отбелязан тържествено през есента с голям концерт. Главен виновник за появата на формацията е  Стефан Алексиев, който продължава да е неин ръководител и музикален съпровод.

Певците от „Зорница“ изпълняват обработен фолклор, а в репертоара на групата са включени и много авторски песни. Всяка година самодейците имат изява най-малко на пет престижни фолклорни събора в страната, а в творческата биография на колектива са записани повече от тридесет отличия. „Групата вече има изграден собствен характерен облик, членовете на „Зорница“ представляват задружен и сплотен колектив и са сериозен конкурент дори и на професионалните състави“, подчерта ръководителят на групата Стефан Алексиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари