„Зорница“ от Ценово чукна пет години

0

Двоен празник отбелязаха самодейците от Смесената фолклорна група „Зорница“ от Ценово.

В навечерието на Деня на народните будители певците с авторски концерт празнуваха петата годишнина от основаването на групата.  В залата на читалище „Христо Ботев“ дойдоха не само много почитатели на фолклора, но и представители на останалите самодейни състави от общината, приятели от съседни общини. Гости на тържеството бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, членове на ръководния екип на общинската администрация и читалищното настоятелство.

„Още от самото си създаване членовете на „Зорница“ наложиха свой стил на изпълнение. Авторските текстове и музикалните решения предават на песните типичното за региона звучене. Самодейците с изпълненията си разказват за известни природни и културни забележителности от района“, се казва в поздравителния адрес на председателя на Общинския съвет Галина Георгиева. Именно авторските песни оформят през годините облика на групата, която вече се радва на многобройни награди от различни конкурси и фестивали. Изпълненията на „Зорница“ вече са се превърнали в своеобразна визитна картичка на община Ценово.

Презентация увлекателно разказа за творческия път на СФГ „Зорница“. Ето и част от емоционалния разказ на ръководителя на групата Стефан Алексиев, който предизвика вълнение и радостни сълзи в очите. „Все едно започнахме да строим нова къща, тухла по тухла, като положихме стабилни основи. Беше 4 януари, когато поканих на кафе четири жени, бивши учителки, за да споделя идеята си за създаването на „Зорница“.

Поетесата Пенка Ангелова, както се казва, написа на коляно текста на първата ни песен „Що си ме мамо родила“. И тръгнахме по пътя, за да преживеем много радости и немалко разочарования, безброй репетиции преди концертите. Ние не се мислим за таланти, а се събрахме съмишленици и ентусиасти, които обичаме и се гордеем с родното си място. За всички нас народната музика е в сърцата ни. Не спираме да обработваме нови текстове за песни като най-вече се съобразяваме с характерните за района неравноделни тактове. В репертоара ни досега сме записали 12 авторски песни. В групата се радваме на всеки успех, но лауреатското звание и златният медал от фестивала в Калофер през тази година засега са ни най-ценни.“

Празникът на „Зорница“ се превърна в единение на музика и танци, изпълнени от танцьорите на „Луди млади“ и народната певица Венетка Тодорова. В края на юбилейния концерт сцената беше обсипана с цветя. Д-р Петров поздрави самодейците като им пожела още много творчески изяви и сравни дейността им със съвременните будители. Той им връчи парична награда, която заедно с финансовата подкрепа от читалищното настоятелство, ще се изразходва за участието на певците от „Зорница“ в Националния преглед на самодейните читалищни и пенсионерски клубове в столицата в края на месеца. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари