Фирмите имат огромна нужда от стругари и фрезисти

0
Необходими са специалисти и в областта на текстилната промишленост, както и в IT-сектора
Необходими са специалисти и в областта на текстилната промишленост, както и в IT-сектора

Фирмите в областта на машиностроенето в България имат огромна нужда от стругари и фрезисти.

През годините тази професия се превърна в непривлекателна поради различни фактори. Необходими са специалисти и в областта на текстилната промишленост, както и в IT-сектора, коментира в Русе заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

В крайдунавския град тя участва в работна среща на тема "Подобряване на връзката между образование и бизнес чрез дуално обучение и обучение в предприемачеството".

Везиева обясни, че повод за срещата е диалогът между бизнеса и образованието да бъде още по-силен, тъй като дуалното обучение в средните и висшите училища е основен фактор за повишаване на квалификацията на завършващите.

Тя посочи, че подобни съвместни срещи по инициатива на министерствата на образованието и на икономиката ще се организират и в други градове на страната през тази година.

Според Везиева бизнесът е с най-добра представа от какви специалисти има нужда, а образованието трябва да отговори на исканията, за да се постигне развитие. В Европа най-наложилите се практики по дуално обучение са германският, австрийският и швейцарският модел.

"Този процес на дуалното обучение не ни заварва неподготвени. Ние трябва да го продължим и доведем до добър край", заяви Везиева.

Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе е едно от трите училища в България, което работи по швейцарски проект за въвеждане на дуалното обучение.

Директорът на гимназията Анелия Христова заяви, че в момента се подготвя учебният план. Дуалното обучение ще обхване ученици от 11-и и 12-и клас. Според плана единайсетокласниците ще имат два дни в седмицата практика във фирма, а дванайсетокласниците - три дни. Непълнолетните ще работят по седем часа на ден, а осемнайсетгодишните - по осем часа.

Везиева посочи, че в европейски мащаб там, където има дуално обучение и предприемачество, младежката безработица е намаляла с около 12 процента.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари