Безплатен филмов маратон в Доходно здание тази неделя

0

Първата прожекции от неделната програма на София Филм Фест  започва в 16,00 часа – филмът е „Водачът”, режисиран от любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс.

В ролите - Томи Лий Джоунс, Хилъри Суонк, Грейс Гъмър, Миранда Ото, Соня Рихтер, Уилям Фиктнър, Джон Литгоу, Тим Блейк Нелсън, Джеси Племънс, Джеймс Спейдър, Хейли Стайнфелд, Мерил Стрийп.

31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си.

На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.

Точно в 18,15 часа ще гледаме „Солта на земята” – филм на режисьора Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо, с номинация за „Оскар” за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” на Кан 2014.

В ролите - Себастиано Салгадо, Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс

Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки. 

Третата прожекция за вечерта започва в 20,30 часа, когато зрителите ще имат възможност да видят носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар „Левиатан” на Андрей Звягинцев.

В ролите - Алексей Серебряков, Елена Лядова, Владимир Вдовиченков, Анна Уколова, Роман Мадянов, Алексей Розин, Сергей Похадев

До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.

Филмовият маратон е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе, с подкрепата на Националния Филмов Център, програма „Творческа Европа” на Европейския съюз и веригата киносалони Europa Cinemas.

Шестото издание на „София Филм Фест в РУСЕ” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година.

Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Сараево, Клуж, Сплит и Вилнюс), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Очакваме Ви в ЗАЛА „ЕВРОПА” на Доходно здание . Входът е свободен!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари