Фермерите на Острова реват за работници от България и Румъния

0
Очертава се криза за работниците в Англия
Очертава се криза за работниците в Англия

Фермерите във Великобритания вече тъгуват за българите и румънците, които предпочитат да се трудят в рамките на Европейския съюз заради Brexit.

Те търсят между 60 и 70 хиляди сезонни работници годишно, но намирането и наемането става все по-трудно.

Компанията Beverly Dixon, която е една от най-големите ферми за зеленчуци във Великобритания, вече трудно успява да привлече около 1500 сезонни служители, които са необходими за брането на марули, репички и лук, съобщава Financial Times, цитиран от Монитор.

Голяма част от желаещите да работят на Острова се пренасочват към други държави, основно заради неяснотата около Брекзит, както и заради понижаването на лирата.

Собствениците на ферми признават, че кандидатите вече са и с друг профил - с ниска квалификация и слаб език. "В минали години, когато привличахме работници от България и Румъния, канехме 300 души, а откликваха 600. Сега каним 600 души, а се отзовават 100", съобщават от отдел "Човешки ресурси" в компанията.

Очертава се криза за работниците в Англия, все повече се затваря и променя пазарът на труда и българите там са принудени да започнат втора работа, разказа пред „Монитор“ Христо Кашеров, работещ и живеещ от 14 години в Обединеното кралство.

В момента всички британски агенции предлагат оферти за работа във ферми, като заплащането е около 7,50 лири на час, плюс бонуси и извънреден труд, с договори за 4 или 6 месеца, обясни той.

Според него Брекзит е доста кризисен както за работниците, така и за работодателите. Създава се чувството на несигурност и в двете страни. Много нашенци са недоволни и обмислят напускане, защото работодателите им ги принуждавали да работят по-малко от 8 часа, за да им бъде платено по-малко.

Ако до скоро е имало наплив от желаещи да работят няколко месеца или година, сега голяма част дори се страхуват да заминат, тъй като смятат, че няма да им бъде платено. Българите са сериозно притеснени за това колко и до каква степен ще се обезцени паундът. Много от населението не пазарува така както преди, много от стоките вече не се търсят или се купуват в по-ограничено количество, защото според живеещите там е възможно да се получи голям срив на паунда. Голяма част от магазините пък били пуснали големи разпродажби и след това планирали да затворят, имало стоки, намалени до 90%, но въпреки това се застоявала в магазините, което също говори, че всички вече добре преценяват какво и колко да пазаруват. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари