"Фейсбук" се срина с над 120 милиарда долара

0
Компанията може да пренапише учебниците след безпрецедентно събитие и в историята на финансите
Компанията може да пренапише учебниците след безпрецедентно събитие и в историята на финансите

Компанията - собственик на социалната мрежа "Фейсбук", може да пренапише учебниците след безпрецедентно събитие и в историята на финансите.

Причината е, че 124 млрд. долара се изличиха от стойността на пазарната ѝ капитализация, след като акциите ѝ се сринаха с 20%, съобщи "Блумбърг". Акция на компанията се търгуваше за 179 долара в 9.41 ч. нюйоркско време (16.41 българско).

Заради срив вчера бяха заличени и над 16 млрд. долара от личното богатство на изпълнителния директор Марк Зукърбърг, който притежава около 17% от компанията. Така той падна от трето на шесто място в списъка на най-богати хора в света.

Причината е в разочарованието на инвеститорите от продажбите и ръста на броя потребители. Това е най-голямата единична загуба на пазарна стойност за ден за компания, търгувана на американските борси (предишният рекорд на "Интел" от 91 млрд. долара е от 2000 г.). Вчера американски издания писаха, че и печалбата на компанията за второто тримесечие, около 13.2 млрд. долара, е с около 100 млн. под очакваната от инвеститорите. Според някои анализатори повечето от приходите вероятно идват не от едноименната социална мрежа, а от притежаваната от "Фейсбук" "Инстаграм".

Преди да изтрие милиарди от стойността си, "Фейсбук" бе петата по големина американска компания по пазарна капитализация след "Епъл", "Амазон", "Алфабет" и "Майкрософт", изпреварвайки през второто тримесечие на годината няколко компании като китайските гиганти "Алибаба" и "Тенсент".

Удар, макар и по-малък, понесе и "Туитър" - с 3% надолу от началото на търговията днес. В последните дни американският президент Доналд Тръмп нападна социалната мрежа, защото по думите му дискриминира високопоставени републиканци, без да предостави доказателства.

Предупреждения

Откакто се разрасна скандалът със злоупотребата с лични данни на над 87 млн. души и работата на британската компания "Кеймбридж аналитика", само в Европа потребителите на "Фейсбук" на ежедневна основа са намалели с над 3 млн. души - от 282 на 279 млн. души. Данните дойдоха от самата "Фейсбук", която по-рано тази седмица предупреди инвеститорите да са подготвени за спада в потребителите и за тенденцията резултатите ѝ да не се подобрят до края на годината.

Дейвид Уенър, финансов директор на "Фейсбук", каза вчера, че решението да се даде "по-голям избор за поверителност" на потребителите може да "повлияе и на ръста на приходите", пише "Гардиън". Според него ръстът на печалбата ще продължи да се забавя и през третото и четвъртото тримесечие на годината.

"Мисля, че много инвеститори трудно приемат това забавяне", казва анализаторът от консултантската компания Jefferies LLC за "Блумбърг", попитан за срива. "Просто, изглежда, мащабът (на забавянето) надхвърля всичко, което сме виждали, особено сред многото компании в технологичния сектор, които покриваме."

Проблемите на компанията с новите европейски правила за личните данни, скандалите с политиките ѝ за съдържанието (от Запада до Азия, където дезинформацията доведе до случаи на насилие) и хода на "руските разследвания" в САЩ обаче се усложняват от това, че "Фейсбук" се изправя пред трудна за приемане истина. Социалната мрежа с 2.23 млрд. активни месечно потребители не може да се разраства вечно, добавя агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари