Евтаназират 40 000 животни в най-големия свинекомплекс във Варненска област

0
Въпреки превантивните мерки, които са били взети, чумата е достигнала индустриалната ферма
Въпреки превантивните мерки, които са били взети, чумата е достигнала индустриалната ферма Снимка: Getty Images

Частитично бедствено положение е обявено на територията на община Вълчи дол, след като на 8 януари бе потвърдено огнище на АЧС в свинекомплекса в село Брестак, който е и най-големият във Варненска област.

Това съобщи на пресконференция областният управител на Варна Стоян Пасев.

По думите му въпреки превантивните мерки, които са били взети, чумата е достигнала индустриалната ферма, в която се отглеждат 39 656 животни. Според предварителните данни заразяването е станало при транспорт. Пробите са изследвани въз основа на огнището в „Тетрахиб“ АД в шуменското село Никола Козлево, пише Нова Варна.

На 8 януари е била свикана спешна комисия. Взети са мерки от полицията, има около 4 – 5 КПП-та, които са разположени на входовете и изходите на свинекомплекса, допълни Пасев.

Очаква се най-късно до края на седмицата да започне процедурата по евтаназирането на всички свине, които са във фермата. Вече има осигурена площадка от 17 дка, която се намира в непосредствена близост до нея. Според областният управител загробването на животните трябва да приключи до края на другата седмица.

На пресконференцията присъства и директорът на дирекция “Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” Георги Чобанов. Той обясни, че има технологична свързаност между огнищата в Брестак и Никола Козлево, но все още не е установено кой от свинекомплексите е първоизточник на заразата и как точно тя е проникнала там.

Според него най-съществената цел е заразата да се запази в свинекомплекса на “Тетрахиб” в Брестак и да не засегне други обекти.

Той бе категоричен, че няма нова вълна на разпространение на АЧС в страната, но заразата щев продължи още дълго време.

До края на днешния ден кметове и кметски наместници ще обходят заедно с органите на МВР районите в трикилометровата предпазна зона, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, за да се провери има ли живи прасета, които не са регистрирани в задните дворове, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

Собственикът на евтаназираните животни в свинекомплекса в Брестак ще бъде компенсиран за всяко животно по пазарни цени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари