Евростат: Всеки трети пенсионер у нас е бил в риск от бедност

0
Само през 2017 година броят на новите пенсионери е бил около 130 хиляди
Само през 2017 година броят на новите пенсионери е бил около 130 хиляди Снимка: БГНЕС

Около 32 процента от българските пенсионери са били изложени на риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за дела на пенсионерите, изложени на риск от бедност в страните на ЕС през 2017 г.

Средният показател за ЕС е бил 14 процента или приблизително 1 на 7 пенсионери в страните от ЕС е живял в риск от бедност през въпросния период.

Според актуални данни на НОИ у нас през 2017 г. броят на пенсионерите е бил 2,5 млн., като от тях 457 хиляди са били пенсионери поради инвалидност поради общо заболяване, предава БТА.

Средната месечна пенсия за един български пенсионер /изчислена от НОИ общо за всички видове пенсии/ е била 345 лева, което е било около 30 процента от средната месечна заплата в страната - 1060 лева за 2017 г.

Броят на жените в пенсионна възраст значително превишава броя на мъжете - 1,4 млн. жени пенсионери към 1,1 млн. мъже, показват данните на НОИ.

Само през 2017 г. броят на новите пенсионери е бил около 130 хиляди, от които 46 хиляди са били по инвалидност поради общо заболяване.

Като цяло броят на пенсионерите у нас е съставлявал 30 на сто от българското население, което към края на 2017 г. е било 7 050 000, според данните на НОИ.

Най-рисково живеят пенсионерите в Естония

Най-рисково е било положението на пенсионерите в Естония, където 46 процента или почти всеки втори пенсионер в балтийската страна, е бил изложен на риск от бедност.

Идентично е било положението на пенсионерите в Латвия - 44 на сто и в Литва - 37 на сто от жителите на тези две балтийски страна в пенсионна възраст е бил изложен на риск от бедност.

България е на четвърта позиция в тази негативна класация с 32 на сто пенсионери в риск от бедност, като зад нас остават по този показател страни като Хърватия - 25 на сто, Кипър и Малта - 22 на сто, Румъния и Словения - по 16 на сто пенсионери в риск от бедност и др.

На другия полюс най-ниски проценти на пенсионери в риск от бедност са регистрирани във Франция - 7 на сто, Словакия - 8 на сто, Дания, Унгария и Люксембург - всички по 9 на сто и др.

В две държави на ЕС мъжете-пенсионери са живели в по-голям процент от риск на бедност, отколкото жените пенсионери: в Малта - плюс 5 процента и Испания - плюс 2 процента от мъжете там са били изложени в по-висок риск от бедност.

От друга гледна точка процентът на бедност при жените-пенсионери е бил по-висок от този за мъжете пенсионери в Естония - 19 на сто от дамите там са били в по-висок риск от бедност от мъжете, Литва - 16 процента, България и Латвия - и в двете страни 15 на сто от жените са живели в по-висок риск от бедност в сравнение с мъжката половина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари