Евростат: Българите работят най-дълго, но вземат най-ниски заплати

4
България е с най-дългата работна седмица и най-ниските заплати в ЕС
България е с най-дългата работна седмица и най-ниските заплати в ЕС Снимка: Dunavmost / Архив

В другите държави от ЕС служителите прекарват значително по-малко време на работа

България попада сред страните в Европа, в които се работи най-дълги часове, сочат данните на Евростат за 2022 г. Според европейската статистика през изминалата година българинът е работил средно между 40 ч. и 46,5 ч. седмично. Сходна е ситуацията в страни като Румъния, Сърбия, Полша, Гърция и Португалия (разликата е в тези държави има и някои региони, в които се работи по-малко - между 38.6 ч. и 40 ч.).

На този фон в Западна Европа служителите прекарват значително по-малко време на работа. В Германия, Австрия и Швейцария, например средната работна седмица е между 29,9 ч. и 37,3 ч. в зависимост от региона. В Норвегия също се наблюдава сравнително къса работна седмица - между 29,9 ч. и 36,6 ч. Нидерландия и Дания се очертават като държавите с най-къса работна седмица - средно между 29.9 ч. и 34.9 ч. седмично.

Така, ако сравним работните дни в годината на най-натоварените българин и датчанин става ясно, че при 248 работни дни за 2022 г. българинът ще работи над 1647 часа, докато датчанинът - с около 411 часа (25%) по-малко или общо 1236 часа.

Средните разходи за труд на час през миналата година са били 30,5 евро в ЕС, като варират от 8,2 евро в България до 50,7 евро в Люксембург, сочат данните на Европейската статистика. За сравнение в Дания, която както вече стана ясно е сред държавите с най-къса работна седмица средната работна заплата е 46,8 евро на час.

През 2022 г. нетните годишни доходи на средностатистически неженен работник без деца са били 26 136 евро в Европейския съюз, вариращи от 8 412 евро в България до 47 640 евро в Люксембург. В действителност жилите на Великото херцогство има сравнително къса работна седмица, пише money.bg.

България регистрира най-ниски нетни доходи за двойки с две деца (17 744 евро) или без деца (16 824 евро).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари