Евросъюзът дава на Турция още 1,5 милиарда евро за бежанците

0
Тази година Анкара ще получи 500 млн. евро
Тази година Анкара ще получи 500 млн. евро Снимка: Ройтерс / Архив

Европейският съюз ще отдели през 2019 г. допълнителни 1,5 млрд. евро за Турция за справяне с миграционната криза, гласи проектобюджета на общността за следващата година, цитиран от БГНЕС.

Проектобюджетът беше огласен от Еврокомисията.

Ще се отделят допълнително 1,5 млрд. евро за помощ за бежанците в Турция, за да продължи обезпечаването на бежанците от Сирия и други места с прехрана, образование и жилища“, се казва в документа.

В рамките на бюджета за тази година Анкара ще получи 500 млн. евро във връзка с миграционната криза, припомнят от ЕК.

На срещата на върха ЕС-Турция на 17-18 март 2016 г. Брюксел и Анкара подписаха споразумение, което очертаваше мерките за ограничаване и намаляване на миграционния поток. Тогава ЕС се ангажира да осигури на Турция 6 млрд. евро, да въведе безвизов режим за гражданите на Турция, а също така да придвижи преговорите за турското членство в Евросъюза.

В замяна на това всички нелегални мигранти, добрали се до гръцките острови от турска територия, трябваше да бъдат връщани обратно в Турция. ЕС трябва да приема директно от турска територия бежанци, които вече са били проверени от турските миграционни власти, да са получили легален статут и да притежават съответните документи. Брюксел изпълни само тази част от обещанието, засягаща отпускането на 3 млрд. евро. По останалите точки ЕС замрази действията си поради позицията на Турция по редица въпроси, които предизвикаха възмущение в Европа.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари