Европейският съюз се е запътил към пропаст

0
Brexit ще отвори очите на някои европейски лидери или ще бъде началото на края
Brexit ще отвори очите на някои европейски лидери или ще бъде началото на края

"Евросъюзът се е запътил "бълнувайки към пропаст", придържайки се към правилата за икономии, които създават огромни неравенства между членовете", заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас пред Realnews, цитиран от Reuters.

Гърция все още очаква облекчаване на дълга до края на 2016 г., за да може икономиката й да се възстанови.

"Гърция спази своята част от споразумението и очаква същото от партньорите си. Ние не просто търсим, ние изискваме и очакваме специални мерки, които да направят дълга устойчив, като част от сделката, която имплементираме“, заяви министър-председателят Алексис Ципрас пред вестник Realnews.

"Облекчаването на дълга ще бъде последвано от намален бюджетен излишък след 2018 г., което ще отвори пътя за икономическото възстановяване", припомни той.

Гърция е ангажирана да се придържа към първичен бюджетен излишък – като бъдат изключени падежите по дълговете – от 3,5 % от БВП до 2018 г., като част от третата си спасителна програма от 2010 г. насам.

 

Международният валутен фонд, който все още не е решил дали ще участва във финансирането на третата програма, заяви че целта за излишък от 3,5 % отвъд 2018 г. не са реалистични за Гърция и призова за по-леки фискални цели, за да вземе част в кредитирането.

По думите на Ципрас Brexit ще отвори очите на някои европейски лидери или ще бъде началото на края. Той критикува и Германия за ролята й на "спестовна касичка" на Европа. Той обвини Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия, за налагане на икономически догми на Стария континент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари