Европейската комисия иска да конфискува над 300 милиарда руски активи

0
С плана за конфискация на замразени руски активи ЕК иска да накаже Москва за инвазията в Украйна, заяви Фон дер Лайен
С плана за конфискация на замразени руски активи ЕК иска да накаже Москва за инвазията в Украйна, заяви Фон дер Лайен Снимка: Facebook

С плана за конфискация на замразени руски активи ЕК иска да накаже Москва за инвазията в Украйна, заяви Фон дер Лайен

Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва извършени от Русия военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изказване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широката международна подкрепа за този специализиран съд", каза Фон дер Лайен.

Украйна оказва натиск за създаването на специализиран съд, пред който да бъдат изправени руските военни и политически лидери, които тя смята за отговорни за започването на войната.

Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) започна свое собствено разследване за престъпления срещу човечеството и военни престъпления след началото на руската инвазия, но той няма правомощия да преследва агресията срещу Украйна. "Въпреки че продължаваме да подкрепяме МНС, ние предлагаме да бъде създаден специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва и води дела срещу престъпната агресия на Русия", заяви Фон дер Лайен.

Европейската комисия също така предложи план за конфискация на замразени руски активи, за да бъде наказана Москва за инвазията в Украйна. "Блокирали сме 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка и сме замразили 19 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси", се казва в изявление на Фон дер Лайен. Тя каза, че в краткосрочен план ЕС и неговите партньори ще управляват средствата и ще ги инвестират. Приходите от това ще бъдат в полза на Украйна, за да бъде тя в крайна сметка компенсирана за щетите, понесени от войната. "Ще работим по международно споразумение с нашите партньори, за да направим това възможно. И заедно ние можем да намерим законни начини да го постигнем", заяви Фон дер Лайен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    До 4
    И каква е връзката на Русия с изброените от Вас кражби. За разлика от ЕС който раздава милиарди на избрани хора и държа ГЕРБ - 12 години на власт ? Да не искате Русия да плаща за кражбите и загубите от некомпетентността на ЕС, това че в България тия корумпирани политици и държавни служители никой не ги съди и т.н. ?
  • 1
    4
    До 1 и 2
    Какъв е този неистов рев за руските активи?Не ви интерисува КТБ ,Турски поток,магистрала Хемус,загубите са милиарди за българския народ,но сигурно имате провесено българско знаме пред къщата си?
  • -1
    3
    Бандера
    На всички русороби подарявам по едно глухарче - да го духате! Бедни сте, защото сте прости!
  • 4
    2
    123
    Вземайте ги. Но от сега да ви е пределно ясно, че ще ги върнете с лихвата. С което ще въвлечете и нас, глупаците без два лева, като съучастници и ние да връщаме от тях. Ако България подкрепи подобна шизофрения ще стане страшно един ден.
  • 11
    1
    На какво основание ?
    Украйна не е член на ЕС. Взаимоотношенията им с другите държави са си тяхна работа. Украйна може да натиска за такъв съд, но той не би имал никаква лигитимност. Най-вероятно държавите членки на ЕС да плащат тези пари с лихвите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари