Европарламентът иска по-подробни доклади за върховенството на закона

0
Депутатите настояват Еврокомисията да анализира конкретни въпроси като засиления натиск върху гражданското общество и свободата на медиите, малцинствата и уязвимите групи
Депутатите настояват Еврокомисията да анализира конкретни въпроси като засиления натиск върху гражданското общество и свободата на медиите, малцинствата и уязвимите групи Снимка: iStock

Европейският парламент иска докладите за състоянието на законността в ЕС да бъдат по-подробни, по-аналитични и да включват оценка за всички европейски ценности.

"Първият доклад на Комисията относно върховенството на закона (за 2020 г.) е с ограничен обхват, тъй като не обхваща всички ценности на ЕС, както е предвидено в член 2 от Договора за ЕС", се казва в резолюция парламента, приета в четвъртък в Брюксел, предава Дневник.

Депутатите настояват Еврокомисията да анализира конкретни въпроси като засиления натиск върху гражданското общество и свободата на медиите, малцинствата и уязвимите групи. А също и да разшири обхвата на анализа си, включвайки всички общи ценности на ЕС: зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства.

В първия си доклад Еврокомисията се фокусира върху независимостта на съдебната власт, борбата с корупцията и медийния плурализъм в страните членки, като за тази каза, че ще добави и ефекта на пандемията върху върховенството на правото.

Парламентът настоява още за повече аналитичност и прецизност, като системните нарушения се разграничават от единичните.

Евродепутатите смятат, че механизмът за докладване ще е по-ефективен, ако е съпътстван не само с констатации, но и с препоръки, както и със срокове за прилагане на процедурата по член 7, механизма за обвързаност между законността и достъпа до европейско финансиране.

"Освен методологическите подобрения, Комисията и Съветът трябва да намерят политическа смелост да се изправят пред автократите, които се възползват от нашия Съюз, докато в същото време го подкопават", заяви евродепутатът Доменек Руис Девеса (С&Д, Испания), който подготви оценката на парламента за свършеното от Комисията.

Еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс не коментира исканията да депутатите за разширяването на наблюдението. Той обаче предложи на депутатите да не се обсъждат само общите заключения от мониторинга, но да се организират отделни дебати в Европарламента за положението във всяка държава членка по всяка от 27-те глави в доклада. Сега такива се правят само със страните членки, но при закрити врати.

Очаква се докладът за върховенството на правото за 2021 г да бъде публикуван във втората половина на юли.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че по искане на парламента е изпратил писмо до Европейската комисия, в което я информира, че ако тя не задейства незабавно механизма, чрез който върховенството на правото се обвързва с достъпа до европейските фондове, ще подаде срещу нея иск за неизпълнение на функциите ѝ пред Съда на ЕС. Комисията има два месеца за отговор.

В началото на месеца Европарламентът прие резолюция, в която настоя Комисията да започне да започне да работи по сигнали, без да чака повече Съдът на ЕС да се произнесе дали механизмът съответства на европейското право. Унгария и Полша обжалваха пред висшия съд на ЕС, тъй като смятат, че политически орган като Европейския съвет не може да дава преценки дали се спазва върховенството на правото. Те получиха отсрочка до произнасянето на магистратите срещу отказ от ветото си върху дългосрочния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари