Евробарометър отчита стабилизация за пазара на труда в България

0
Ситуацията на пазара на труда в Европа се стабилизира, но кризата все още не е приключила
Ситуацията на пазара на труда в Европа се стабилизира, но кризата все още не е приключила Снимка: БГНЕС

Ситуацията на пазара на труда в Европа се стабилизира, но кризата все още не е приключила

Днес за първи път се публикуват данните от Европейския барометър за пазара на труда, според които перспективите за пазара на труда се стабилизират в много европейски страни, в т.ч. в България, съобщават от Агенцията по заетостта

Барометърът прогнозира развитието на заетостта и на сезонно обусловената безработица за следващите три месеца. Той се основава на проучване, провеждано веднъж месечно съвместно от Института за изследване на заетостта (IAB) и европейските обществени служби за заетост (ОСЗ) сред местните или регионалните им офиси.

Барометърът за пазара на труда в България е резултат от анкета, проведена съвместно с Агенцията по заетостта сред 107-те бюра по труда в страната, като през септември той е 98,91 пункта. Това показва, че след като индикаторът за пазара на труда се понижи със 7,9 пункта до 93,7 през април, значителна част от спада вече е компенсиран.

За сравнение, през септември барометърът за европейския пазар на труда е 98,7 пункта, като през април индикаторът е претърпял понижение с 6,9 до 93,6 пункта.

"Ситуацията на пазара на труда в Европа се стабилизира, но кризата все още не е приключила. Обществените служби по заетостта имат специален опит в оценката на местния пазар на труда. Този опит е включен в Европейския барометър на пазара на труда, за да се получи представа за развитието на пазара на труда в Европа", обясни ръководителят на изследователския отдел на IAB проф. Енцо Вебер.

Всички стойности на показателите са достъпни и поотделно за 15-те ОСЗ, които в момента участват в Европейския барометър на пазара на труда: Австрия, България, Белгия – немскоезична общност, Белгия-Валония, Белгия-Фландрия, Германия, Дания, Исландия, Кипър, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Португалия и Чехия.

"Европейският барометър на пазара на труда е отличен пример за сътрудничество между обществените служби по заетостта в Европа. Проектът ще продължи да се развива, други държави вече са потвърдили своето участие", каза Йоханес Копф, председател на мрежата на ОСЗ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари