Евакуираха съседите на психично болния мъж

2
Лъчезар Найденов вдигна по тревога квартала тази вечер.
Лъчезар Найденов вдигна по тревога квартала тази вечер. Видео: Нова ТВ

Акцията по обезвреждането на психично болния мъж, който се барикадира тази вечер в столичния квартал "Горна баня", продължава.

На място има няколко екипа на полицията. Вече са евакуирани и съседи на мъжа от улица "Борислав Отойски", където е и неговата къща.
 
37-годишният Лъчезар Найденов вдигна по тревога квартала тази вечер. Той се затвори в къщата си, започна да крещи и да стреля с въздушна пушка по минаващите пред дома му хора. Успял е да уцели един от тях, свой съсед, който е получил наранявания в лицето.
 
„Ранил е съседа си с въздушно оръжие в областта на лицето, но не е сериозно пострадал. Евакуирали сме хората, сега ще предприемаме действия по неутрализиране“, обясни директорът на Столична дирекция на Вътрешните работи (СДВР) ст. комисар Младен Маринов.
 
„Това е същото лице, което преди 2 години се беше барикадирал и стреляше“, уточни той. По думите му барикадиралият се мъж е около 40-годишен.
 
Лъчезар Найденов страда от шизофрения поне от 15 години, като последните години болестта е придобила тежка форма.

През 2015 г. Лъчезар се покатери на покрива си, откъдето размаха  тениска с българското знаме, след което скочи.
 
Според запазения архив мъжът е лежал в психиатричната клиника в Курило десет пъти за период от две години. През 2010 г. е хоспитализиран за последно в лечебното заведение. Оттогава той е спрял да ходи на задължителните периодични прегледи в заведението. Това поставя под съмнение дали Лъчезар е приемал редовно лекарства за шизофрения, защото те се изписват при преглед.

В България няма законов механизъм, който да задължи Лъчезар Найденов да посещава редовно специализирани заведения. Всичко е пожелателно, такава е ситуацията с всички психично болни. Още няма и национален регистър на психично болните. Не е и ясно и какъв е техния брой.
 
Лъчезар Найденов е добре познат на лекарите в Курило, които споделят, че през престоя му в лечебното заведение не е имал агресивно поведение. „Лежал е няколко пъти от 2009 г., преди това нямаме данни, защото архивът е бил наводнен", обясни началникът на Второ мъжко отделение в клиника „Св. Иван Рилски" д-р Иван Михайлов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари