Етнографска стая заработи в Комплекса за социални услуги „Милосърдие“ в Русе

2

Децата заедно със социалните работници и експерти, ще откриват заедно тайните на билките, както и на стари, изчезващи или позабравени традиционни занаяти

Етнографска стая „Сръчковци“ отвори врати в Комплекс за социални услуги „Милосърдие“ към Каритас Русе. Децата – посетители на Комплекса, заедно със социалните работници и експерти, ще откриват заедно тайните на стари, изчезващи или позабравени традиционни занаяти. Ще се учат да леят восък и да правят сапуни, ще разбират как се преплитат нишките в тъкането на стан, що е то шивачество и какво лекуват билките, предаде Дарик Радио.

„Запознаването на подрастващите с традиционните български занаяти е отколешна идея на екипа ни. Избрали сме такива, които вълнуват и родителите, и децата, които ни посещават, събуждат спомени за поколенията назад и изграждат любопитство за нови умения“, обясни управителката на Комплекс „Милосърдие“ Теодора Герганова.

Около две хиляди лева струва превръщането на пространствата в отделни кътове за работа по занаяти. Част от средствата са от дарения, събрани от различни благотворителни акции и базари, по време на които служители, доброволци и потребители заедно са изработвали сувенири и предмети за участие. Родители на децата-потребители на услугите, също са се включили с дарения, остатъкът от сумата е добавен от Каритас Русе. „Екипът на „Милосърдие“ благодари от сърце за усилията на всички доброволци и дарители“, подчерта Теодора Герганова.

Комплекс за социални услуги „Милосърдие“ към Русенската католическа организация „Каритас“ работи с деца със специални нужди повече от 20 години. В момента го посещават 34 деца с различни физически, психически и умствени затруднения. Разполага с добра материална база: кабинети и зали, оборудвани за специализирана терапевтична работа. В Комплекса работят кинезитерапевт, психолог, логопед, социален педагог, социален работник и арттерапевт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари