ЕС въвежда единно зарядно устройство

1
Всички трябва да използват само порт USB-C
Всички трябва да използват само порт USB-C

Досега сътрудничеството с компаниите беше доброволно, но сега всички трябва да използват само порт USB-C

Европейската комисия предлага законодателен акт, с който да задължи всички производители на електроника да използват само един тип зарядно устройство. От няколко години Комисията си сътрудничи на доброволен принцип с доставчиците, което е намалило броя на видовете зарядни устройства за мобилни телефони от 30 на 3. Според Брюксел обаче това не е довело до цялостно решение.

Според Комисията наличието на голям брой зарядни причинява неудобство на потребителите, а също така се генерират много отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

С днешното предложение за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане — USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните да се продават отделно от устройствата. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход, се посочва в мотивите.

Преразглеждането на Директивата за радиосъоръженията е част от по-мащабните действия на Комисията в посока по-голяма екологична устойчивост на продуктите и по-специално на електрониката, която се продава на пазара на ЕС. Това ще бъде основното ударение в предстоящото предложение относно устойчивите продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари