ЕС ще отговори на агресията на Русия с нови, по-тежки санкции

0
Германия ще търси газ и въглища "от другаде", а САЩ ще отворят петролния си резерв
Германия ще търси газ и въглища "от другаде", а САЩ ще отворят петролния си резерв Снимка: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Германия ще търси газ и въглища "от другаде", а САЩ ще отворят петролния си резерв

ЕС готви нов пакет от много сериозни санкции, които ще имат огромни последици за Русия, обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Какви са мерките, ще стане ясно още днес, но Фон дер Лайен спомена, че се предвижда изключване на руските банки от системите за международни разплащания и спиране на търговията с руски ценни книжа. Председателят на Европейския съвет Мишел спешно свика извънредно заседание на Европейския съвет за обсъждане на кризата и санкциите и лидерите от ЕС ще се срещнат по-късно днес, пише вестник СЕГА.

Агресията на Русия обаче създава огромни рискове за енергийната сигурност на Европа и на света. Котировките на петрола минаха 100 долара за барел, а Моксква предупреди европейците да се готвят за рекордни цени на природния газ.

Германското Министерство на икономиката тази сутрин обяви, че след руската агресия в Украйна ще трябва да се купуват природен газ и въглища "от другаде".

Но откъде?

Катар, който е един от най-големите износители на природен газ в света, вече каза, че не може да замести руските газови доставки. Можем да "отклоним" само 10-15% от договорите си за втечнен природен газ към други дестинации извън вече договорените, обяви министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби, като уточни, че в краткосрочен план замяната на доставките на руски газ за Европа е „почти невъзможна".

"Мисля, че Русия осигурява около 30-40% от доставките на природен газ за Европа. Няма нито една държава, която може да замени този обем, няма капацитет да направи това чрез втечнен природен газ", отбеляза Ал Кааби на газова конференция в Доха, цитиран от световните медии. "Повечето количества втечнен природен газ (LNG) са обвързани с дългосрочни договори и дестинации“, посочи министърът.

В последните седмици САЩ и ЕС разговарят с големи енергийни компании в световен мащаб за потенциала за големи доставки на природен газ за Европа в случай, че руските доставки бъдат прекъснати при ескалация на украинската криза. Засега резултатите са неясни.

Конфликтът "значително увеличава риска от прекъсване на доставките на руски петрол", коментира Пат Тъкър, редакционен директор на Есоnоmіѕt Іntеllіgеnсе Unіt. "

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля продажба на петрол от стратегическите резерви на страната, ако цените на тези енергийни ресурси се повишат прекомерно в резултат на руската агресия, каза прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

В края на 2021 г. САЩ вече прибегнаха до отваряне на резерва. Тогава на пазара бяха предложени за продан около 70 милиона барела от стратегическите запаси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари