ЕС се уплаши от Турция

0
Брюксел разработва алтернативен план в случай, че Ердоган не спази договорката за бежанците
Брюксел разработва алтернативен план в случай, че Ердоган не спази договорката за бежанците

ЕС разработва алтернативен план на споразумението с Турция за възпиране на бежанския поток в случай, че Анкара престане да спазва договорката, писа германският в. "Билд", цитиран от Вестник СЕГА.

Изпълнението на договора от 18 март е поставено под въпрос, след като главният преговарящ от турска страна премиерът Ахмет Давутоглу обяви, че се оттегля от поста, а президентът Реджеп Ердоган в последните дни дава противоречиви сигнали за отношенията между Анкара и Брюксел.

Вчера той заяви, че членството на страната в ЕС е "стратегическа цел" и изрази надежда, че безвизовият режим със страните от ЕС ще ускори присъединяването на Турция към общността. В неделя вечерта по време на фестивал за късометражни филми в Истанбул държавният глава за пореден път нападна Европа, като я обвини в диктатура и жестокост заради това, че затваря границите си за мигрантите и бежанците от Сирия.

"Европейските страни нямат милост и не проявяват никаква справедливост", заяви той. Два дни по-рано Ердоган обяви, че Турция няма да изпълни условието на Брюксел да реформира антитерористичното си законодателство, което е част от условията за отпадане на евровизите за турски граждани. Вчера обаче от МВнР в Анкара заяви, че поставените евроизисквания ще бъдат спазени.

Според "Билд" алтернативният план на Брюксел предвижда на гръцките острови да се създадат центрове за прием и регистрация на мигрантите, както и да се преустанови фериботният транспорт до и от континенталната част на Гърция. Мигрантите, чиито молби за получаване на бежански статут в ЕС са отхвърлени, ще бъдат депортирани директно в родните им държави.

Ако Турция скъса споразумението, което предвижда и отпускането на 6 млрд. евро финансова помощ, то тези средства ще бъдат спрени, а Гърция ще получи допълнителна финансова помощ от ЕС, твърди още в. "Билд", като цитира високопоставени евроизточници.

Депутатът от германския Християндемократически съюз Карл-Георг Велман обяснява пред изданието, че е необходимо предварително да се разработят възможни варианти, ако Анкара не се придържа към споразумението. Според него такива мерки са охраната на външните граници на ЕС, обработката на молбите за бежански статут в пунктовете на гръцките острови, а не на континента, и др.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари