ЕС санкционира олигарсите на Путин и неговия говорител

0

Черният списък включва 10 от най-приближените на руския президент хора

Европейският съюз наложи тежки санкции срещу някои от най-приближените до Владимир Путин олигарси, а също и срещу прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, пише в.Сега.

Наказанията включват незебавно замразяване на активите и забрана за пътувания в ЕС. Сред лицата, засегнати от мерките, са Михаил Фридман, основател на Alfa Group, и неговият съдружник Пьотр Авен; Игор Сечин и Николай Токарев - главни изп.-директори на петролните компании "Роснефт" и "Транснефт"; и финансистът Алишер Усманов.

Фридман, който , е описан в изявлението на ЕС за санкциите като „мощен руски финансист и лице от вътрешния кръг на Путин“. Добавено е, че Фридман „активно подкрепя - материално или финансово, и получава облаги от руските официални лица, отговорни за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна“.

Неговата Алфа-Банк вече е обект на санкции на ЕС за издаване на облигации, акции и заеми в ЕС за рефинансиране, докато САЩ наложиха ограничения за дълг и дялов капитал.

Пьотр Авен пък е описан като един от „най-близките олигарси на президента Путин“.

Дългогодишният приятел на Путин Генадий Тимченко, основател и акционер на Volga Group, също е в списъка на ЕС. Той е акционер в банка "Россия", която вече е под санкциите на ЕС и Великобритания.

Шефът на "Роснефт" Игор Сечин е описан като един от "най-доверените и най-близки съветници на Путин, както и негов личен приятел", който е в контакт с президента всеки ден и е извличал финансови печалби и е изпълнявал "важни задачи, в замяна на подчинение и лоялност”. Сечин вече е обект на забрана за пътуване и замразяване на активи от страна на САЩ (такива санкции има и срещу сина му).

Николай Токарев е служил с Путин в КГБ и е сочен от ЕС като „един от държавните олигарси, поели контрола върху големи държавни активи през 2000-те, когато Путин консолидира властта, и който работи в тясно партньорство с руската държава”.

Алишер Усманов е определен като един от „любимите олигарси на Путин“.

В списъка са и други лица. Като Сергей Ролдугин, наречен „портфейлът на Путин“, който държи активите си в Банка „Россия“. За него ЕС се опира на разследване на международен медиен консорциум, който твърди, че Ролдугин е отговорен за „размесването“ на поне $2 млрд. през банки и офшорни компании като част от скритата финансова мрежа на Путин.

Друг акционер и бизнесмен на банка "Россия", който е в списъка на ЕС, е Алексей Мордашов, председател на стоманодобивната компания "Северстал" и "Севергруп". Тя, според ЕС, контролира телевизии, които активно подкрепят политиката на Москва за дестабилизиране на Украйна. Той също така притежава 34% от регистрираната в Германия туристическа група Tui.

Председателят на международното летище в Москва Александър Пономаренко е друг олигарх от вътрешния кръг на Путин и с връзки с ръководството на Крим. Тай е финансирал дворцовия комплекс, за който се смята, че се използва лично от Путин (т.нар. - Дворец за Путин край Черно море).

В списъка със санкционираните влиза и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков - неговите банкови активи в чужбина са замразени и му е забранено да пътува в страните от ЕС.

Черният списък е доста разширен, за да включи повече държавни и военни служители. Газовата застрахователна компания "Согаз", която застрахова строителството на жп моста, свързващ Кримския полуостров с Русия, също бе добавен към списъка на компаниите, засегнати от мерките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари