ЕС подготвя „умни санкции“ срещу вноса на руски петрол

0
Валдис Домбровскис​: Когато налагаме санкции, трябва да го правим по начин, който да увеличи максимално натиска върху Русия
Валдис Домбровскис​: Когато налагаме санкции, трябва да го правим по начин, който да увеличи максимално натиска върху Русия

Валдис Домбровскис​: Когато налагаме санкции, трябва да го правим по начин, който да увеличи максимално натиска върху Русия

Европейският съюз подготвя „умни санкции“ срещу вноса на руски петрол, съобщи The Times в понеделник (25 април)като се позова на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Работим по шести пакет от санкции и един от въпросите, които разглеждаме, е някаква форма на петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го правим по начин, който да увеличи максимално натиска върху Русия, като същевременно сведе до минимум съпътстващите щети за нас самите“, заяви Домбровскис пред The Times, цитиран от EURACTIV.

Той заяви, че все още не са договорени точни подробности за петролните санкции, но те биха могли да включват постепенно изтегляне на руския петрол или налагане на мита върху износа над определен ценови таван, съобщи вестникът.

Русия е най-големият доставчик на петрол в Европа, като през 2020 г. ще осигурява 26% от вноса на петрол в ЕС. Европа получава приблизително една трета от брутната си налична енергия от нефт и нефтопродукти, в сектори от транспорт до производството на химикали.

Украйна и някои държави от ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана на руския нефт и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на незабавното петролно ембарго.

„Най-добрият резултат за Комисията са възможно най-строгите санкции. Няма смисъл обаче да предлагаме нещо, което няма да получи подкрепа“, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за правосъдието.

Италия, която преди се противопоставяше на незабавното прекратяване на доставките на руски газ, сега призовава за ограничаване на цената му, което според Рим ще лиши Москва от част от ресурсите ѝ.

Петролът и петролните продукти съставляват повече от една трета от приходите на Москва от износ през миналата година. Понастоящем Европа харчи около 450 млн. долара дневно за руски суров петрол и рафинирани продукти, около 400 млн. долара дневно за газ и около 25 млн. долара за въглища, според мозъчния тръст Bruegel.

Освен петролното ембарго, пакетът от шест санкции на ЕС се очаква да бъде насочен и към банковия сектор на Русия, включително към най-голямата банка в страната – Сбербанк, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Досега ЕС пощади Сбербанк от предишните кръгове санкции, тъй като тя, заедно с Газпромбанк, е един от основните канали за разплащания за руски нефт и газ, които страните от ЕС купуват въпреки конфликта в Украйна.

Както посочи Йоурова, има голяма вероятност санкциите в банковия сектор да бъдат приети, тъй като има признаци на консенсус сред страните от ЕС.

Все още няма споразумение

Няма достатъчна подкрепа от страна на държавите-членки на ЕС за пълно ембарго или наказателни мита върху вноса на руски нефт и газ, заяви в понеделник (25 април) германският вестник Die Welt, цитиран от висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел.

„В момента ние в ЕС нямаме единна позиция по този въпрос“, заяви Борел пред вестника.

Борел посочи, че темата ще бъде обсъдена на следващата среща на върха на ЕС, която ще се проведе в края на следващия месец, и че не очаква да бъде взето решение по въпроса преди това.

„Окончателно предложение за ембарго върху петрола и газа все още не е на масата за преговори“, каза той.

Европейската комисия вероятно ще направи предложения за шестия пакет от санкции на държавите-членки тази седмица, съобщи Die Welt, без да се позовава на източници.

Всички държави от ЕС работят за намаляване на зависимостта си от руския нефт и газ, каза Борел и добави, че вярва, че блокът в крайна сметка ще успее да намали зависимостта си.

„В някакъв момент това ще се случи и тогава Русия ще почувства болезнено, че губи приходите от петролния и газовия бизнес“, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    Аби
    И ще го плати всичко това обикновенния гражданин. Както и сега плаща
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари