ЕС и САЩ обмислят таван на цените на петрола

0
До няколко дни ембаргото за руския петрол ще бъде договорено, съобщи министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек
До няколко дни ембаргото за руския петрол ще бъде договорено, съобщи министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек Снимка: Bild.de

До няколко дни ембаргото за руския петрол ще бъде договорено, съобщи късно снощи в ТВ интервю министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

"До няколко дни ще има пробив в преговорите", съобщи Хабек, предава вестник СЕГА.

Вече повече от месец страните в ЕС не успяват да се договорят за шестия пакет санкции заради зависимостта на Унгария, Чехия и Словакия от руския петрол. Въпреки че България не се споменава наред с горните три, българското правителство неведнъж каза, че разчита да получи дерогация за ембаргото до началото на 2023 г.

Снощи Хабек отбеляза, че въвеждането на ембаргото няма да доведе автоматично до отслабване на режима на Путин, тъй като заради ръста на цените на петрола Русия печели повече при продажбата на по-малки количества. По тази причина ЕС и САЩ обмислят да ограничат ръста на цените. "Това е необичайна мярка, но и времето сега е необичайно. Това ще проработи, ако много страни се съгласят. В това е ключът", казва Хабек.

Темата с петролното ембарго коментира и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Според нея, ако страните в ЕС се откажат веднага от руския петрол, Русия ще пренасочи количества на световния пазар, където цените растат и ще получи срещу това значителна сума пари.

"Винаги трябва да се търси правилния баланс, за да не навредим много на нашата икономика, тъй като тя е най-мощният инструмент срещу Русия", каза фон дер Лайен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    русенец
    Четейки статията имам чувството , че западните политици до един са завършили в Харвард, а самият Харвард е ВУЗ за деца със много специални ментални потребности. Предлагам България да въведе таван за цените на американския газ , както и таван на цените на Фъ-16.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари