Ердоган поиска от Байдън отмяна на санкциите за закупуването на С-400

1
Системата се разглежда като заплаха за изтребителите F-35, което накара Вашингтон да изключи Турция от авангардната си военна програма
Системата се разглежда като заплаха за изтребителите F-35, което накара Вашингтон да изключи Турция от авангардната си военна програма Снимка: Reuters

Турският президент заяви, че посредничеството във войната между Украйна и Русия е важно за Анкара

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред американския си колега Джо Байдън, че посредничеството във войната между Украйна и Русия е важно за Анкара, след като висшите дипломати на двете страни проведоха разговори днес в Анталия, предаде NOVA.

Анкара поддържа тесни връзки с Москва и Киев и днес беше домакин на знакова среща между украинския външен министър Дмитро Кулеба и руския Сергей Лавров в южния курортен град Анталия.

Разговорите не успяха да постигнат пробив по отношение на прекратяването на огъня или хуманитарните въпроси, но подчертаха ролята на Турция като посредник в двуседмичната война.

По данни на турското президентство по време на 45-минутния телефонен разговор с Байдън Ердоган е заявил, че за Турция е важно да може да разговаря и с двете страни и да бъде "посредник" в търсенето на решение на конфликта.

Белият дом съобщи, че президентът Байдън е "изразил благодарност" за посредническите усилия на Турция и че двамата лидери са "потвърдили силната си подкрепа" за Украйна срещу руската агресия.

Според изявлението на турското президентство Ердоган е поискал също така да бъдат отменени "несправедливите санкции", които Вашингтон наложи на Турция през 2019 г., след като Анкара закупи руска отбранителна противоракетна система.

Анкара се стреми да придобие 40 изтребителя F-16 и резервни части, необходими за поддръжката и модернизацията на съществуващия ѝ флот от F-16.

Турция похарчи 1,4 млрд. долара, когато поръча стелт изтребители F-35, но самолетите не бяха доставени, след като САЩ замразиха договора от 2019 г. заради закупуването от Анкара на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Системата се разглежда като заплаха за изтребителите F-35, което накара Вашингтон да изключи Турция от авангардната си военна програма.

Турция достави бойни безпилотни самолети на своя съюзник Украйна, но също така иска да поддържа добри отношения с Русия, от която е тясно зависима най-вече за туристическия си сектор и доставките на пшеница и енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари