Асен Василев: От май цената на газа може да падне

0
"Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”,  каза Василев
"Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”, каза Василев Видео: NOVA

"Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май"

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред NOVA.

„Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”,  каза Василев.

Той отново подчерта, че правителството е било подготвено за сценария, при който Русия ни спира доставките на газ. „Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, няма спиране към потребителите и у нас, няма поскъпване нито за бизнеса, нито за потребителите”, коментира Василев.

Той припомни, че на 5 май у нас се събира Координационен център на ЕС, който включва всички Балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан, Италия. На него ще се изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 куб. метра газ и как той да бъде на по-ниска цена.

Ако страната ни не договори нищо, най-лошият сценарий бил цената да се увеличи с 20%. Хранилището в Чирен ще започне да се пълни в средата на май, което било нормално след зимния сезон.

„Винаги на края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва”, обясни вицепремиерът.

България си е платила на Русия за газа. „Направено е плащането за 50 милиона долара в „Газпромбанк”, но то беше върнато. Няма държави, които да заобикалят санкциите. Ще видим дали другите плащания ще ги приеме, или ще ги върне”, коментира Василев.  

Василев коментира и отношенията между Президентството и правителството, които според него били на най-ниската точка, на които някога са били.

„Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления не помага. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Не е нормално да кажем, че българския интерес е функция на нечии чужд интерес", допълни Василев.

„Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук", каза още финансовият министър. „Надявам се както с президента, така и между коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес", допълни той.

Нашият интерес не е като ни обявят икономическа война, ние да отидем да килимчето и да молим да не правят така. Това е подлизурство. Точно както Борисов ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце", каза Асен Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Spermaman
    Кокорчо май са го черпили от дрогата на зеленясалия. Само след 1 месец ще видим кое колко ке падне.
  • 3
    2
    Бай Чеп
    Лъжи, измами и далавери! Тъкмо що го построим най-накрая тоя конектор и ще се окаже, че азерската евтина газ е леко свършила! Тия от Харвард удариха в земята и Тиквуна по лъжи! А тия торовите заводи направо да си затварят като ще купуваме газ в пъти по-скъпа от страните в региона!
  • 6
    1
    Алекс
    Цената на газа, бензина ще се повиши. Петков отказа договора с Русия. Не мислеше, че българският народ ще живее още по-зле. Нека се върне в Канада.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари