Елена Йончева: Европа мълчи за надигането на фашизма

1
Днес вече се рушат паметници на тези, които победиха фашизма по време на Втората световна война
Днес вече се рушат паметници на тези, които победиха фашизма по време на Втората световна война Снимка: Facebook / Елена Йончева / Elena Yoncheva

Днес вече се рушат паметници на тези, които победиха фашизма по време на Втората световна война

Обединена Европа е родена от съпротивата, които милиони граждани оказаха на нацизма. Но днес все по-често чуваме призиви за нетърпимост към хора с друга вяра. Неонацизмът поражда антисемитизъм и ислямофобия. Поставя под съмнение Холокоста. Днес вече се рушат паметници на тези, които победиха фашизма по време на Втората световна война. Днес вече се възхваляват публично тези, които участваха в геноцида срещу евреи, славяни, роми. Срещу тези, които бяха обявени за второ качество хора, „нечовеци“ ги нарекоха.“ Това заяви евродепутатът Елена Йончева по време на дебати в Европейския парламент (ЕП) за необходимостта да се води борба с увеличаващата се омраза към евреите и мюсюлманите.

Факелното шествие на омразата и разрушението, което днес отново е тръгнало през Европа - това трябва да спрем. Поздрав с вдигната ръка - т.нар. „римски“ поздрав, с който Мусолини и Хитлер маршируваха през Европа вече е законен. И днес или утре, ако някой от тази трибуна изправи ръка със същия поздрав, вината ще бъде наша. Защото носим отговорност и за нашето бездействие“, каза Елена Йончева в пленарната зала в Страсбург.

Случаите на нападения срещу евреи и мюсюлмани в Европа, както и срещу техни религиозни храмове или мемориали зачестиха, особено след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври м.г., в следствие на което израелските сили навлязоха в Ивицата Газа. Повече от четири месеца там се намират над 130 души, израелски заложници на бойците от „Хамас“.

В същото време в началото на януари т.г. в Рим по улица „Акка Ларентия“ премина парад от повече от 150 души, облечени в черно, с който се отбеляза 46-та годишнина от убийството на трима неонацисти в италианската столица. Участниците в шествието използваха фашистки, т.нар. „римски“ поздрави. На 18 януари Върховният съд в Италия постанови, че използването на този поздрав не е престъпление, когато става дума за възпоменателни събития.

Само седмица по-късно, на 27 януари, когато се отбелязаха 79 години от датата, в която Съветската армия освобождава малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц, германският канцлер Олаф Шолц изрази безпокойство от възхода на крайната десница в страната. Според него непрекъснато се увеличават съобщенията за неонацисти и тяхната тъмна мрежа. През януари се появи информация за сбирка на неонацисти край Потсдам, на която е обсъждано масовото експулсиране на германски граждани от чужд произход.

Това не е първият път, в който Европейският парламент отчита нарастващата опасност от надигащата се крайна десница. През октомври 2018 г. ЕП предупреди, че все по-често се приема за нормално съществуването на фашизма, расизма и ксенофобията. И призова националните държави да забранят неофашистките и неонацистките групи. Тези призиви, без общоевропейска реакция или действия, остават без осезаем ефект. В Европа, особено в източната ѝ част, проявите на неонацизъм и фашизъм стават все по-открити.

През юни 2023 г. Елена Йончева организира форум в Брюксел, на който беше обсъдена необходимостта от специално внимание към историята на Холокоста в образователните програми на европейските държави.

Националният план за действие за борба с антисемитизма (2023-2027 г.) беше приет от правителството на България едва през октомври м.г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари