Елена Йончева: Бившите управляващи от ГЕРБ вече са напълно дискредитирани в Брюксел

0
ЕП може да съди ЕК, за да действа спрямо България
ЕП може да съди ЕК, за да действа спрямо България Снимка: БГНЕС

ЕП може да съди ЕК, за да действа спрямо България

"В случай че няма напредък по отношение на върховенството на закона – борбата с корупцията, съдебната реформа, медийната свобода и независимост, е възможно Европейският парламент да гласува втора резолюция за България. Вярвам обаче, че ще има напредък. Бившите управляващи от ГЕРБ вече са напълно дискредитирани в Брюксел, дори в средите на ЕНП, въпреки че все още публично не го признават". Това каза Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в интервю за предаването „ЕвроДикоФ“ на тв Евроком, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

През октомври 2020 г., по нейна инициатива, Европейският парламент прие резолюция за България, в която се изразяваше дълбоко съжаление за ситуацията с върховенството на закона в страната, както и солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.

След мисията на мониторинговата група за демокрация в България на 23 и 24 септември, в която участваше и Елена Йончева, европейските депутати ще изготвят доклад, който ще бъде подложен на дебати в комисията LIBE, а, ако се прецени – и в пленарна зала. Резолюциите са важни, защото след тях Европейската комисия вече не може да си затваря очите за случващото се в страната. Искаме европейските средства за медиите, например, да се разпределят прозрачно и според професионални критерии, защото сега медиите получават парите от правителството, което ги превръща в своеобразни PR агенции. Затова правилата трябва да бъдат наложени от Брюксел, както предложихме в резолюцията за свободата на медиите през ноември 2020 г., каза Елена Йончева. Според нея подобни промени ще станат трудно от България, тъй като всяко следващо правителство ще се изкушава да постъпва като ГЕРБ.

Тя припомни, че от началото на годината е в сила механизъм, който обвързва отпускането на европейските средства за държавите членки със състоянието на върховенството на закона. Прилагането му зависи от Европейската комисия, но досега това не се е случило. В момента се подготвяме да започнем съдебно дело срещу комисията заради бездействие, каза Елена Йончева. През юни тя, заедно с други членове на мониторинговата група, поискаха Европейският парламент да прикани комисията да приложи механизма за обвързване. Резолюцията беше приета с огромно мнозинство от 506 гласа. Определеният срок обаче вече изтече. Изтече и периодът на второто, официално предупреждение към Европейската комисия.

Следващият ход е завеждането на съдебното дело. Амбицирани сме да го направим. Това е стъпка, доскоро немислима, но която договорите за ЕС ни дават право да предприемем, ако Европейската комисия продължи да си затваря очите за случващото се с върховенството на закона в Полша, в Унгария, включително в България, заяви Елена Йончева в интервюто. Тя уточни, че не иска България да бъде лишена от европейски средства, но да има механизъм, който да принуди управляващите, които и да са те, да постигнат ефективни резултати в борбата с корупцията. Корупцията в България е системна, тя е грабеж и е в основата на бедността в страната, коментира Елена Йончева.

Темата за борбата с корупцията в България ще бъде обсъждана на специална конференция с участие на европейски депутати, експерти и журналисти, която Елена Йончева организира в София на 12 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари