Електромобил с гумирано покритие

1
Колата променя формата си, а въздушните ѝ възглавници са изнесени върху корпуса, вместо да се крият вътре в купето
Колата променя формата си, а въздушните ѝ възглавници са изнесени върху корпуса, вместо да се крият вътре в купето Видео: БНТ

Замърсяването на въздуха и катастрофите по пътищата отнемат много повече човешки животи, отколкото военните конфликти и природните бедствия. Ежедневието - такова, каквото го познаваме, е пагубно за хората.

Тази малка кола, обаче, дава концептуално решение на голяма част от проблемите. Тя е различна в много отношения. Движи се с електрически ток, притежава закръглен, почти пухкав дизайн и въздушните й възглавници са изнесени върху корпуса, вместо да се крият вътре в купето.

Компактният електромобил от години печели симпатиите на автомобилното изложение в Токио и малко по малко разкрива допълнителните си екстри. Основната е свързана с покритието му. То е направено от ново поколение гума, която може да поеме силата на лек удар или по-сериозен сблъсък. Японската компания, разработила концептуалната кола, по принцип произвежда автомобилни части от пластмаса и гума, както и LED-светлини.

ГАКАШИ ИШИКАВА, управител на компания за автомобилни части: "Ние поставихме въздушните възглавници, използвани по принцип вътре в колата така, че да предпазват цялата й контактна повърхност."

Авангардният материал, използван за корпуса, може да взаимодейства с електрическото захранване и да променя формата на електромобила в
зависимост от скоростта на движение и пътната обстановка. При опасност от сблъсък материалът се издува и става по-мек, а при движение по магистрала, например, сменя формата и я прави обтекаема спрямо въздушния поток. Светлинните сигнали могат да се прожектират директно върху „умния" материал и да ориентират ясно останалите участници в движението.

ЕЙЧИ МОРИТА, посетител на автомобилното изложение: "Наистина изглежда симпатична. При условие, че дизайнът на повечето автомобили е леко агресивен, гумената кола със сигурност ще промени уличния пейзаж."

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари