"Ел Периодико": Вятър от България

0
Представителите на българския премиер Бойко Борисов обвиняват вестника, че действа заради руски шпионаж
Представителите на българския премиер Бойко Борисов обвиняват вестника, че действа заради руски шпионаж

Историята има много аспекти, но оригиналността не е един от тях. Знаем я от много време. 

Разбира се, че я знаем, при това много добре. Историята се повтаря неумолимо. По-скоро, изморително. Каквото и да кажат новите технократи, всичко вече е измислено.

Журналистиката не е чужда в това уравнение. Преди две години и половина, след като публикувахме статия, че американското разузнаване е предупредило за риск от предстояща джихадитска атака в Барселона, Блокът на сепаратистите (който точно по това време беше ангажиран с последната част на едностранното фиаско) и многобройните му тайни агенти обвиниха „Ел Периодико“, че получава пари за испански шпионаж. Днес, представителите на българския премиер Бойко Борисов обект на разследване от полицията в Каталуния Mossos и от антикорупционната прокуратура заради предполагаемо пране на пари в Барселона, разкрито от вестника, обвиняват „Ел Периодико“, че действа заради руски шпионаж, пише „Ел Периодико“, цитиран от вестник Сега.

Какво още?

Преди две години и половина бяхме яростно заклеймени – от правителствените радио и телевизия и с безброй листовки, направени с пари на данъкоплатците. Днес сме атакувани със същия пристъп на ярост от Българската национална телевизия.  (В петък вечерта в "По света и у нас" бе прочетена анонимна справка за "Ел Периодико", в която се твърди, че е свързван с руските служби. В емисията не бе разказан по същество скандалът, че Борисов е разследван за пране на пари. Акцентът бе сложен върху вестника. Бел."Сега") Медиите на Борисов твърдят, че „Ел Периодико“ е агент на каталунските сепаратисти и го поставят в центъра на заговор, дирижиран и финансиран от Русия за сваляне от власт на българския министър-председател. Кой дава повече?

Историята изобщо не е оригинална.

В тоталитарните общества свободната информация е смазана.

В демокрациите, особено ако са наелектризирани от национализма, властта обикновено реагира на твърденията за корупция, като се защитава с достойнството на нацията. Узурпира го. От доста време се познаваме - просто идете в библиотеката. Пуйол и Банка Каталана. 3% (Става дума за разследване срещу Жорди Пуйол, дългогодишен премиер на Каталуня, и синовете му за пране на пари и корупция. Смятан е за един от най-корумпираните испански политици. Наричали са го Мистър 3 % - размерът на подкупа, който е искал от местните фирми. Свързан е с фалита на банка Каталана, бел. "Сега") Социалистическата партия и случаят „Филеса“ (също корупционен скандал). Народната партия и най-мащабната корупция в Испания. А сега този вятър идва от България. (Не е ясно дали авторът не намига на България с намека за идиома на главния прокурор Гешев "вятър на устата")

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари