Екстремисти или ислямисти атакуваха Мюнхен?

0

В късните часове на петъчния следобед около търговския център "Олимпия" в баварската столица Мюнхен беше открита стрелба, която според официалните данни към момента се оказа фатална за най-малко осем души.

Съобщава се и за редица за пострадали, но властите не могат да конкретизират точния им брой, предаде Фокус.

Местонахождението, а също и колко точно са били нападателите, не са известни. В града е задействана мащабна специализирана операция за издирването им, в която са включени всички налични сили и подразделения на органите за сигурност.

Гражданите бяха призовани да останат по домовете си и да не публикуват информация за действията на властите.

Полицията подчерта, че към момента няма доказателства за ислямистки фон на атаката и отправи молба към хората да избягват разпространението на спекулации за нападението.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм".

Междувременно в социалната мрежа "Туитър" се появи автентично видео, което поражда съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти.

На записа е показан един от предполагаемите стрелци, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба.

Мнозина обърнаха внимание на факта, че на 22 юли се навършиха пет години от атентатите в Норвегия, извършени от Андерш Брейвик.

От полицията коментираха, че все още е твърде рано, за да бъдат правени обобщения за разследването. Гражданите ще бъдат информирани своевременно за развитието на ситуацията, увериха властите.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари