Експерти от Европол пристигат у нас заради Биткойн

0
Това каза Бойко Борисов по време на срещата му с директора на Европол
Това каза Бойко Борисов по време на срещата му с директора на Европол

България ще си сътрудничи с Европол по темата биткойн и кибервалути. С изпълнителния директор на службата Роб Уейнрайт се договорихме да ни предоставят и експертна помощ. Темата е сложна и трябва да има 100% прозрачност. Обсъдихме и бъдещото сътрудничество за сигурност между Великобритания и Европейския съюз.

Това написа в официалния си профил във Фейсбук Бойко Борисов по повод срещата му с Роб Уейнрайт, провела се днес в София.

Преди повече от десетилетие Европол не е желаел да говори с България, а днес имаме 100-процентово доверие.

Това казва още по време на срещата, предава БГНЕС.

„Странно нещо е животът. Преди повече от десетилетие Европол не желаеше да си говори с България. Какви усилия положихме тогава да затвърдим доверието, да започнем да обменяме информация, да правим заедно операции. Какви усилия положихме тогава с британските служби, когато още бяхме млади офицери с Роб Уейнрайт. За разлика от сега, когато на политическо ниво има пълно разбирателство, тогава на политическо ниво цареше голямо недоверие и оперативните работници изграждахме доверие на всички нива помежду си“, заяви премиерът Борисов.

Той отбеляза, че тогава основен критерий "беше да не изтече информация по дадена операция и да я издъним".

„След всяка успешна операция се стигна до днес, когато мисля, че Европол, английските специални служби и нашите правоохранителни и правораздавателни органи имат 100% доверие“, каза Борисов.

Борисов заяви, че с Великобритания заедно ще работим за придвижването на Балканите към Европа. Той подчерта, че „на Балканите всички големи геостратегически играчи искат да имат своето влияние – и Русия, и Китай, и Турция, и Европа, а сега и Великобритания след Брекзит“. „Но ние искаме с Европа, защото Западните Балкани са неразривна част от Европа“, категоричен е премиерът.

Борисов се надява, че влиянието, контактите, агентурата, която Великобритания има в региона на Западните Балкани трябва да бъдат в услуга на всички, както досега, по всички теми. „За радост с Тереза Мей имаме разбиране, че на Западните Балкани, а и на Балканите като цяло трябва да се помогне много активно от ЕС“, добави българският премиер, намеквайки за срещата си на Даунинг Стрийт №10 в началото на миналата седмица.

Борисов и изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт обсъдиха рисковете и заплахите пред европейската сигурност, както и ролята на Европол и на националните правителства за преодоляването им. В срещата участваха главният прокурор Сотир Цацаров и посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс.

Припомняме наскоро гръмна в медиите, че България е конфискувала 213 519 биткойна, според съобщение от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). По-късно от Спецпрокуратурата излязоха със съобщение, че това никога не се е случвало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари