Експерт: Да променим само матурите е безсмислено

2
Колосален ресурс се налива в образованието, но резултатите не помръдват, отбеляза Нели Колева
Колосален ресурс се налива в образованието, но резултатите не помръдват, отбеляза Нели Колева Видео: Вестник "Сега"

Колосален ресурс се налива в образованието, но резултатите не помръдват, отбеляза Нели Колева

"50 точки от 100 т. среден резултат на матурата по български е чиста двойка. Никъде в света не получаваш половината възнаграждение за 30% свършена работа. Време е да стреснем, отдавна е време да се стреснем , но не да влезем в спирала от взаимни обвинения, а да водим конструктивен разговор, обърнат към бъдещето", това коментира образователният експерт Нели Колева от "Заедно с час" в предаването "(О)позиция" на "Сега".

"Трябва да престанем да бягаме от истината. Българската образователна система не се справя с най-важната си задача - да образова така учениците, че да ги подготвя за живота. Всички носим отговорност за това и всичко имаме роля за решаването на тези предизвикателства", казва Колева. По думите й в България няма съгласие какво трябва да е качественото образование и липсва система от критерии, по които да проследяваме качеството в реално време. "В образованието се инвестира колосален ресурс. Да, сега бюджетът е намален, това не е добре, но от старата оперативна програма в образованието са влезли 1.2 млрд. лв. за повишаване на квалификацията на учители и за работа с талантливи деца и такива от уязвимите групи. Никой не пита как се изразходва този колосален ресурс и защо въпреки непрекъснатото обучение на учители, резултатите не помръдват", посочва тя.

"Различни учебни програми, различно оценяване и различна продължаваща квалификация за учителите" - това според Нели Колева е част от рецептата за подобряване на ученическите резултати. Учебните програми, според някои твърде лесни, според други - сложни, според нея са просто неподходящи за реалността. Експертът приветства намеренията за промяна на формата на изпитите, които заяви просветният министър проф. Галин Цоков. Според нея обаче просто нов формат без други промени ще е "реформа на парче". "Това е все едно цял живот на учите на български и накрая да ви изпитат на френски. Да променим формата на изпитванията, без да променяме образователната философия и смисъл, би било изключително неправилно", смята тя.

Повече за това как да се преодолеят огромните образователни неравенства между различните региони у нас, защо голяма част от учителските квалификации се провалят, защо трябва да спрем да говорим за "дисциплина" в класната стая и кои са най-спешните мерки, които биха дали бърз резултат, гледайте във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари