Експерт: България лъже Евростат за жертвите на пътя

0
За 6 месеца тази година са убити 70 пешеходци, създаде се чувство за безнаказаност и те често се разхождат като свещени крави, смята още Емил Панчев от СБА
За 6 месеца тази година са убити 70 пешеходци, създаде се чувство за безнаказаност и те често се разхождат като свещени крави, смята още Емил Панчев от СБА Видео: bTV

Наскоро се появи статистика от европейската служба Евростат, според която България е на първо място по брой загинали на пътя. Данните са, че през 2017 г. при катастрофи с леки автомобили у нас са загинали 64 души на 1 млн. жители , което е почти 6 пъти повече от най-малкото съотношение в Евросъюза - в Малта, където жертвите са 11, приравнени към 1 млн. жители.

Според инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти (СБА), България лъже, като подава данните към Евростат.

Ние имаме проблем с цялата статистика и лъжем Евростат. От Евростат отчитат, че нито един моторист не е загинал на пътя през 2016 г. А според справка, която може да се види в МВР, загиналите мотористи са шестима”, изтъкна Милчев пред bTV.

Една от най-честите причини за катастрофите е превишената и несъобразена скорост. Само през последната седмица при акция "Скорост", пътната полиция е регистрирала над 44 000 такива нарушения.

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира:

По-неприятното е, че ние не виждаме изход от това последно място. Трябва да се коментира какво трябва да се направи, за да може да променим ситуацията. Необходимо е по най-бързия начин да променим модела на управление. Доказано е, че държавната експертиза издиша по този въпрос. Всяка година се опитваме с едни и същи действия да направим промяна. Това не може да стане. Дошло е времето на гражданите експерти да влязат в управлението на пътната ни безопасност. Това е отдавна развит модел в ЕС”.

Според Милчев, трябва да се промени средата, защото именно тя формира поведението. Според него шофьорите, които си позволяват да карат в аварийната лента и в насрещното, не биха си позволили да го правят в Германия, например.

Емил Панчев добави: „За шестте месеца на тази година има 70 убити пешеходци и над 700 са ранените. Това е страшно. От години повтарям, че трябва правилата в закона да се пипнат, за да не загиват хора на пътя. Пешеходците доста често се разхождат като свещени крави по пътя и не си знаят правата. Създаде се едно чувство на безнаказаност, което довежда до тези цифри".

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Служител на Български пощи с 40 години стаж залепи тапетите в къщи с език.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари