Експерт: Ако месо от заразена свиня мине термична обработка, то е безопасно

2
Опаковките от такова месо обаче са заразни
Опаковките от такова месо обаче са заразни Видео: NOVA

Обстановката в Русенско, заради африканската чума, остава сложна.

В две от индустриалните ферми - в Николово и Бръшлен продължава умъртвяването на животните. В третата - край Голямо Враново, където в петък потвърдиха наличие на вирус, се очаква да започнат унищожаване в началото на следващата седмица.

Общо 87 000 животни от трите свинеферми трябва да бъдат унищожени.

В първото огнище на болестта - свинекомплексът в Николово се отглеждаха 17 000 прасета. Процесът на умъртвяване върви бавно и до момента са депонирани около две трети от животните.

В Бръшлен се справят с бързи темпове и там вече около половината от 40 000 прасета вече са унищожени. Ветеринарните власти след оглед ще покажат и терена на който се депонират, а той ще се използва и за загробване на животните от Голямо Враново.

В ефира на „Събуди” се експерти направиха оценка на действията на институциите и свинекомплексите.

Може би има някакво основание за това, че се движим малко след вълната, тя се опита и успява да ни изпревари. Инфекцията се разпространява и ние трябва да бъдем много експедитивни и адекватни на ситуацията”, каза чл. кор. Христо Найденски Христо Найденски.

Еволюционно вирусът атакува само видове, които принадлежат към семейството на прасетата. При някои видове, като домашните и дивите свине, протича много остро. При други животни протича асимптомно – т.е. няма клинична картина, но са преносители”, коментира проф. д-р Стоян Шишков.

Последните проби от свинефермата в село Юделник показват, че все още няма наличие на вирус на африканска чума. Там се отглеждат над 20 000 прасета.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари