Еколози популяризират наблюдението на птици у нас като туристическа дейност

0
Няколко са подходящите дестинации в България, където всеки може да се полюбува на пернатите животни
Няколко са подходящите дестинации в България, където всеки може да се полюбува на пернатите животни

Няколко са подходящите дестинации в България, където всеки може да се полюбува на пернатите животни

Еколози започват кампания за популяризирането на наблюдението на птици в естествената им среда, т.нар. бърдуочинг (birdwatching), като устойчива туристическа дейност у нас. Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ) ще организира различни събития, в които природозащитници ще разясняват същността на този вид дейност.

Фондацията е част от проекта „Eurobird” по програма Erasmus+, в която са включени още Испания, Чехия и Португалия. За БТА Диана Костовска от БФБ заяви, че ще се опитат да привлекат вниманието и на представителите на туристическия бранш. Освен приятно преживяване бърдуочинг може да се превърне и в източник на заетост и поминък в различни европейски страни, смятат от фондацията.

Няколко са подходящите дестинации в България, където всеки може да се полюбува на пернатите животни, каза експертът. В Черноморското крайбрежие това са езерата - Атанасовско, Поморийско, Мандренско, Шабленско. Край Бургас може да се видят пеликани и розови фламинга. По време на миграция над Черно море от август до октомври минават много птици – както щъркели, така и различни хищни птици.

Родопите са друго благоприятно място, в което туристите може да се запознаят с разнообразието от птици. Предпочитано място е Маджарово, в района на което се намира и природозащитният център „Източни Родопи“ към Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

В България има голямо разнообразие от птици – в страната се срещат 420 вида, посочи експертът. Трябва да се гордеем с това, да го опазваме, защото птиците са много добър индикатор за качеството на околната среда, подчерта тя.

Костовска посочи, че има различни фактори, които влияят на популацията на птиците. По думите ѝ в последните години се наблюдава спад в броя на определени видове (като пъдпъдъците например) заради използването на пестициди. Някои от водолюбивите птици също са намалели, допълни експертът.

Повече информация за бърдуочинг туризма може да бъде намерена тук.

Европейските политики в опазването на околната среда и биоразнообразието ще са във фокуса на дискусията „Как да опазим природата: #БългарскиГласовеЗаЕвропа“, която Българската телеграфна агенция (БТА) организира в пресклуба си в Русе на 29 април, от 10:00 часа. Събитието ще се излъчва пряко в социалните мрежи на БТА във Фейсбук и Ютуб. Форумът е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари