Екатерина Захариева привика турския посланик

0
Поводът са твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията
Поводът са твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията Снимка: Веселин Боришев

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е извикала в Министерството турския посланик в София Хасан Улусой по повод на твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията, съобщи БНР.

По-рано беше съобщено, че Чавушоглу е заявил, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. По думите му Турция е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство.

Според турския външен министър предложените поправки в Закона за вероизповеданията са били срещу всички видове основни права и свободи и нарушавали правата. Той направи коментара си в реч в Текирдаг вчера вечерта. Турският първи дипломат допълни, че „сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“ и в опит да се намери решение, той се свързал със София.

По думите на Чавушоглу за Анкара отношенията с България са съседски във всички аспекти и стремежът е те да са в интерес и на двете страни. Той допълни, че се засилва правната основа на българо-турските отношения. „Подписвайки всякакъв вид спогодби, особено в сферата на социалната сигурност, Турция прави всичко възможно хората с турски произход и турско гражданство в чужбина да не бъдат жертви,“ поясни турският външен министър.

Той добави, че Анкара „ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната“.

Мевлют Чавушоглу изтъкна, че не е безразличен към въпроса за липсата на двойно гражданство на някои от живеещите в Турция преселници и проблемите, с които те се сблъскват поради това. България разрешава двойното гражданство, но някои от преселниците в Турция нямат турско гражданство.

По искане на Чавушоглу бе проведен телефонен разговор с българския ѝ колега Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР. В рамките на разговора турският външен министър изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Захариева информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, отбелязват от Външно и подчертават, че изказването на Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция.

Преди това твърденията на турския външен министър Чавушоглу бяха подложени на съмнение от Главното мюфтийство в България. Пред "Хоризонт" говорителят на Мюфтийството Джемал Фаик заяви:

"Сега чувам от вас за подобно изявление от външния министър на Турция, но България е една суверенна държава и не мисля, че има външна намеса, но ако има такава, тези въпроси би трябвало да ги насочите към лицата, които кореспондират на високо държавно ниво". От Мюфтийството приветстваха окончателните поправки, които бяха приети с гласовете на депутатите от ГЕРБ и БСП. Според решението вероизповеданията, които получават държавна субсидия, ще могат да се финансират и от чужбина и няма да са задължени да декларират даренията си пред държавата. Беше окончателно одобрена и поправката, която позволява задълженията на Главното мюфтийство към държавата да бъдат разсрочени за десет години.

Джемал Фаик коментира:

"За нас, естествено, че първият вариант беше по-удовлетворяващ - да започнем на чисто, но след като има решение на Народното събрание да се разсрочат тези задължения, не виждам никакъв проблем, ще се направи план график, погасителен, така че ще вървим по трасето, което е начертано от депутатите".

От ДПС са предпазливи по повод изнесената информация за намеса от страна на Турция при приемането на Закона за вероизповеданията у нас. Депутатът Джейхан Ибрямов коментира за "Хоризонт", че трябва да се запознае с казаното и припомни, че законът вече е факт.

"Нека да видим кой го е казал и тогава можем да коментираме, но така - някой нещо рекъл и така нататък, не вярвам, това може да са инсинуации. Наистина не вярвам, защото това е един закон, който беше целенасочена работа на парламентарните групи, които го подкрепиха. Не вярвам да е истина. След Консултативния съвет при президента със сигурност това е решението". 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари